Ruim 680 zorgaanbieders hebben informatie over kosten, inzet van personeel en productie aangeleverd.

In 2017 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek gedaan naar de kosten voor zorg onder de Wet langdurige zorg (Wlz). KPMG heeft het onderzoek uitgevoerd. Voor het onderzoek zijn de gemiddelde kostprijzen berekend van de aanbieders van ouderenzorg (v&v), gehandicaptenzorg (ghz) en langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Ruim 680 zorgaanbieders hebben informatie over kosten, inzet van personeel en productie aangeleverd. Op basis van deze gegevens, die betrekking hebben op 2016, zijn de kostprijzen voor bijna alle Wlz-prestaties en de 3 eerstelijnsverblijf-prestaties berekend. Eind januari is het eindrapport met de resultaten van het kostenonderzoek gepubliceerd. De resultaten zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de NZa en de koepels ActiZ, BTN, VGN en GGZ Nederland.

Individuele benchmark maakt eigen kosten beter inzichtelijk
Om de resultaten van het kostenonderzoek langdurige zorg breed te kunnen delen met alle betrokkenen heeft de NZa samen met KPMG, de koepels en een aantal aanbieders een benchmark ontwikkeld. Deze geeft zorgaanbieders inzicht in de voor hun instelling berekende kostprijzen.

Via een online interactieve omgeving kunnen zij de eigen kostprijzen vergelijken met de kosten die andere aanbieders maken. Deze vergelijking kan naar eigen inzicht en op basis van verschillende variabelen worden samengesteld, zoals de omzetgrootte, het aandeel mensen die niet in loondienst zijn (PNIL) en het wel of niet bieden van verblijfszorg. Naast inzicht in de kostprijzen geeft de benchmark inzicht in de opbouw van de kostprijzen aan de hand van kostensoorten. 

Vervolgstap: bepaling tarieven voor 2019
Hiermee is de eerste fase van het kostenonderzoek afgerond. In de tweede fase worden de tarieven voor 2019 bepaald. Hiervoor vindt aanvullend onderzoek plaats en gebruiken we kwalitatieve en kwantitatieve informatie en normatieve elementen zoals personele inzet.

Voor enkele kleinere prestaties was het in de eerste fase niet mogelijk om een betrouwbare kostprijs te berekenen, bijvoorbeeld omdat we te weinig waarnemingen hebben. Voor langdurige zorg die thuis verleend wordt, zijn de gegevens bijvoorbeeld nog onvoldoende betrouwbaar. Met een aantal zorgdeskundigen onderzoeken we op welke manier ook voor deze prestaties passende en toekomstbestendige tarieven kunnen worden gerealiseerd.

We zijn blij met de bijdrage van de aanbieders aan het kostenonderzoek. Aanbieders die mee willen denken over het tot stand komen van de tarieven, kunnen zich aanmelden bij de NZa of bij hun eigen brancheorganisatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Aanbieders langdurige zorg kunnen kosten vergelijken met benchmark
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 20 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!