De nieuwste cijfers laten zien dat het nodig is de ingezette maatregelen op het gebied van ouderenmishandeling voortvarend door te zetten

Minister Hugo de Jonge heeft aan de Kamer laten weten dat het RIVM onlangs cijfers openbaar heeft gemaakt vanuit de Gezondheidsmonitor – een initiatief van de GGD'en, GGD GHOR Nederland, CBS en RIVM –over ouderenmishandeling. Hij concludeert dat een té groot aantal ouderen in het peiljaar 2016 te maken heeft gehad met één of meerdere vormen van ouderenmishandeling. 

Psychisch geweld (zijnde beledigd, getreiterd, gekleineerd of uitgescholden) is daarbij de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling. Zo’n 4% van de 65+ers hebben hiermee te maken gehad. 

De nieuwste cijfers laten zien dat het nodig is de ingezette maatregelen op het gebied van ouderenmishandeling voortvarend door te zetten. Men gaat met name in de regio’s aan de slag met intensivering.
In mei 2018 komt er een gerelateerd onderzoek beschikbaar dat momenteel wordt verricht door het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC). Op grond van de beide onderzoeken wordt daarna besloten welke aanvullende acties worden ondernomen. 

Verplichtingen professionals
vanaf 1 januari 2019 wordt van professionals verwacht dat zij ernstige situaties van huiselijk geweld (waaronder ouderenmishandeling) en kindermishandeling altijd melden bij Veilig Thuis. Zij zijn vanaf dat moment ook verplicht een afwegingskader in hun praktijk te gebruiken. Iedere beroepsgroep maakt in de eerste helft van 2018 zijn eigen specifieke afwegingskader (met behulp van een basisdocument dat is opgesteld door het ministerie van VWS).

De tweede helft van het jaar 2018 is bedoeld om de afwegingskaders een plaats te geven in het dagelijks werk van beroepskrachten en er, vooruitlopend op de verplichting er mee te werken, alvast mee te oefenen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aandacht en hulp ouderenmishandeling blijft nodig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!