De onderzoekers raden de behandeling alleen kortdurend aan

Een lage dosering prednisolon zorgt voor minder pijn en een betere handfunctie bij patiënten met handartrose. Dat concluderen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uit een studie waarin ze prednisolon vergeleken met een placebo. De resultaten verschenen op 11 november 2019 in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Onderzoekers van de afdeling Reumatologie includeerden 92 patiënten met handartrose met pijn en tekenen van ontsteking in de vingergewrichten in hun studie. De groep werd willekeurig verdeeld, waarbij de helft 10 mg prednisolon kreeg voor zes weken en de andere helft een placebo. Na zes weken werden de pijnklachten tussen de groepen vergeleken, vragenlijsten afgenomen, echo’s en MRI’s gemaakt. Dit werd gevolgd door een afbouwschema van twee weken en zes weken zonder medicatie. 

Minder pijn en betere handfunctie
De resultaten waren hoopgevend. “We zagen dat patiënten die prednisolon hadden gekregen, vergeleken met de placebogroep, minder pijn en betere handfunctie hadden na zes weken. Gemiddeld genomen nam de pijn bij hen af met bijna 22 punten (op een schaal van 0-100), vergeleken met ongeveer 5 punten in de placebogroep”, legt arts-onderzoeker Féline Kroon uit. Ook andere klachten, zoals functiebeperking, verbeterden beduidend meer in de behandelde groep vergeleken met placebo. Naast een verbetering in klachten, was er na 6 weken ook minder ontsteking in de vingergewichten te zien in de patiënten.

Kortdurende behandeling
Wel leek de verbetering een tijdelijk effect te zijn: na afbouwen van de medicatie verdwenen de verschillen tussen de groepen weer. De onderzoekers raden de behandeling alleen kortdurend aan. “Behandeling met prednisolon is een effectieve therapie om symptomen te verminderen van patiënten met handartrose die een opvlamming van hun ziekte ervaren. Vanwege mogelijke bijwerkingen van prednisolon op de langere termijn, is langdurige behandeling met dit medicijn onverstandig. Er is meer onderzoek nodig naar de optimale duur en dosering van deze behandeling”, aldus hoofdonderzoeker en hoogleraar Reumatologie Margreet Kloppenburg.

Dit onderzoek is gefinancierd door ReumaNederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Lage dosering prednisolon effectief bij handartrose
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 nov 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!