Diabetes type 1 is een ernstige auto-immuunziekte

De onderzoeksgroep van prof. dr. Bart Roep (Leids Universitair Medisch Centrum) en prof. dr. Karsten Kretscher (Technische Universität Dresden) gaan samen met immunologiebedrijf DC4U een innovatieve behandeling ontwikkelen voor patiënten met diabetes type 1. Hiervoor hebben ze een Eurostars-subsidie ontvangen van 1,7 miljoen euro.

Diabetes type 1 is een ernstige auto-immuunziekte die ontstaat als cellen die insuline maken (bètacellen) worden aangevallen door het immuunsysteem. Insuline is een hormoon dat essentieel is om suiker in de cellen te brengen en ons lichaam van brandstof te voorzien.

De nieuwe baanbrekende aanpak maakt - paradoxaal genoeg - gebruik van suikers. Het doel van de te ontwikkelen behandeling is om immuuncellen ‘te trainen’ met suikers, waardoor de reactie van het immuunsysteem beïnvloed kan worden om pro-insuline te tolereren. De onderzoeksgroep van LUMC’ers Roep en prof. dr. Jaap Jan Zwaginga heeft in eerdere klinische studies al aangetoond dat deze aanpak werkt met de toepassing van vitamine D3. De destijds onderzochte procedure is echter complex en duur.

Glyco-immunologie
Daarom is de samenwerking aangegaan met DC4U, een immunologiebedrijf dat innovatieve behandelingen ontwikkelt voor auto-immuunziekten en allergieën. Het onderzoek van DC4U naar glyco-immunologie technologie biedt mogelijk een kant-en-klaar alternatief voor de procedure die door het LUMC is onderzocht.

Glyco-immunologie is het vakgebied waar suiker en eiwit elkaar ontmoeten en waarbinnen prof. dr. Yvette van Kooyk van DC4U baanbrekend onderzoek verricht. Dankzij de toepassing van dendritische cellen (onderdeel van het immuunsysteem) kan ze een specifieke, krachtige en langdurige immuunrespons opwekken zonder bijwerkingen. Samen met de expertise en kennis van het LUMC kan deze unieke combinatie de ontwikkeling van een potentieel geneesmiddel voor Diabetes Type 1 versnellen.

Meer dan 8 miljoen gevallen wereldwijd
Diabetes type 1 begint meestal op jonge leeftijd, waarbij patiënten vaak levenslang insuline moeten inspuiten. De auto-immuunziekte treft wereldwijd meer dan 8 miljoen mensen en kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals nierfalen, hartziekten, beroertes, voetzweren, blindheid en vroegtijdig overlijden. Momenteel is er geen bekende behandeling om diabetes type 1 te voorkomen of te genezen. Behandeling van de symptomen met insuline is noodzakelijk om te overleven.

LUMC-onderzoeker Roep is na vijf jaar in de Verenigde Staten te hebben gewerkt weer terug in Leiden, en wel bij de Afdeling Interne Geneeskunde. "Ik ben blij dat we deze Eurostars-subsidie hebben gekregen. Met dit project zetten we een belangrijke stap in het inzichtelijk maken van de mechanismen die leiden tot type 1 diabetes”, vertelt hij. “Deze kennis kunnen we hopelijk vertalen naar het vinden van een oplossing voor miljoenen patiënten die aan deze aandoening lijden. Dankzij de revolutionaire aanpak van dit consortium kunnen we een belangrijke volgende stap zetten."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eurostars-subsidie voor ontwikkeling nieuwe behandeling om diabetes te genezen met suikers
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 30 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!