Zoönosen zijn infectieziekten die van dieren naar mensen kunnen overgaan

De jaarlijkse Staat van Zoönosen focust zich dit jaar op preventie, met de nadruk op de productieketen van dierlijk voedsel. Net als in de afgelopen jaren zorgden bacteriële infecties via voedsel ook in 2018 voor de meeste infecties bij mensen. Het voorkómen van infecties, preventie, is dan ook een belangrijk thema.

Vooral bacteriële voedselinfecties
Zoönosen zijn infectieziekten die van dieren naar mensen kunnen overgaan. De meeste infecties van dieren naar mensen worden via voedsel overgedragen. Ook in 2018 zorgden bacteriële infecties via voedsel, zoals Campylobacter, Listeria monocytogenes, Salmonella en STEC Shigatoxineproducerende E. coli-stammen , voor de meeste infecties bij mensen. Na de daling van afgelopen jaren steeg het aantal patiënten met een STEC-infectie weer iets in 2018 (487 meldingen) vergeleken met 2017 (393 meldingen).  

Verdere daling leptospirose
De afgelopen jaren neemt het aantal patiënten met leptospirose verder af na een sterke toename in 2014. Het aantal meldingen van leptospirose daalde van 71 in 2017 naar 48 meldingen in 2018. De meerderheid van de patiënten liep de ziekte op in het buitenland. De bacteriën zitten in de urine van ratten en muizen. Vooral via zwemwater en modder raken mensen besmet. De verschijnselen van leptospirose bij mensen verschillen van milde griepachtige verschijnselen tot een ernstig ziektebeeld met geelzucht, nierfalen en bloedingen (ziekte van Weil).  

Staat van Zoönosen
De Staat van Zoönosen verschijnt jaarlijks en is een gezamenlijke uitgave van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  in samenwerking met verschillende partners. Het rapport biedt een overzicht van de meest belangrijke ontwikkelingen en trends op het gebied van zoönosen in Nederland. De Staat van Zoönosen wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse zoönosensymposium op 3 december 2019.

Download
Staat van Zoönosen 2018


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Preventie belangrijk thema in Staat van Zoönosen 2018
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 03 dec 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!