Griepvaccinatie voorkomt griepvirusinfecties maar heeft geen invloed op het totale aantal mensen met griepachtige verschijnselen.

Dat is de conclusie van een onderzoek dat het RIVM, in samenwerking met het Spaarne Gasthuis en het Streeklab Kennermerland, uitvoerde naar griepachtige verschijnselen onder gezonde thuiswonende mensen van 60 jaar en ouder.

Het onderzoek is uitgevoerd in twee griepseizoenen tussen 2011 en 2013, onder respectievelijk 2100 en 2500 deelnemers. Van de mensen met griepachtige verschijnselen (6.9 en 10.3% van totale groep in de opvolgende seizoenen) had 18.9% (in een mild griepseizoen) tot 34.2% (in een langdurig griepseizoen) daadwerkelijk een infectie met griepvirus. De overige 60 tot 80% van griepachtige verschijnselen werd veroorzaakt door andere ziekteverwekkers. Dit is niet te voorkomen met een griepvaccinatie. Griepvaccinatie bleek infecties met griepvirus in deze groep met 51 tot 73%, afhankelijk van het seizoen, te verminderen. Het onderzoek is afgelopen week gepubliceerd in The Journal of Infectious Diseases. 

Griepprik blijft belangrijk

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1.7 miljoen mensen last van griepachtige verschijnselen.

De griepprik beschermt alleen tegen het griepvirus en niet tegen andere virussen die deze griepachtige verschijnselen (zoals heftige spierpijn, koude rillingen, hoofdpijn, hoge koorts, keelpijn en droge hoest) of verkoudheden veroorzaken. Desondanks blijft het voor mensen met specifieke medische aandoeningen en voor mensen van 60 jaar en ouder belangrijk om de griepprik te halen. Griepvirus vergroot bij hen de kans op ernstige gezondheidsproblemen en de kans op verergering van een al aanwezige aandoening zoals een long- of hartaandoening. Van de andere ziekteverwekkers die griepachtige verschijnselen veroorzaken weten we dit niet, daar wordt verder onderzoek naar gedaan. Het blijft daarom voor mensen uit de doelgroep belangrijk om de jaarlijkse griepprik te halen en zich zo te beschermen tegen de gevolgen van griep.

Meer informatie: http://www.rivm.nl/griepprik


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!