Zij gaan onderzoek doen naar ongestructureerde eiwitten

Onderzoekers van het UMCG, de RUG en de TU Delft hebben een subsidie van ongeveer 2,5 miljoen euro van NWO gekregen. Hiermee gaan zij onderzoek doen naar ongestructureerde eiwitten, die betrokken zijn bij eiwitaggregatieziekten zoals de ziekte van Parkinson en ALS.

Beter begrip van ziekten
Lange, dynamische spaghettislierten die je in verschillende vormen kunt buigen. Zo omschrijft biochemicus Liesbeth Veenhoff de ongestructureerde eiwitten waar zij onderzoek naar gaat doen. Het zijn eiwitten zonder een vaste vorm en vervullen essentiële functies in cellen, maar zijn ook betrokken bij eiwitaggregatieziekten zoals de ziekte van Parkinson en ALS. Bekend is dat ongestructureerde eiwitten verschillende fasen kunnen aannemen, zoals een druppel, een gel of een vastere vorm, een aggregaat. De onderzoekers willen ontrafelen welke bewakingsmechanismen bestaan die ervoor zorgen dat ongestructureerde eiwitten de juiste fase aannemen die nodig is voor functie en ter voorkoming van ziekte. Door te bestuderen hoe deze eiwitfasetransities werken, denken we te kunnen bijdragen aan een beter begrip van eiwitaggregatieziekten.

Het onderzoeksconsortium bestaat uit natuurkundigen en celbiologen en staat onder leiding van biochemicus Liesbeth Veenhoff, adjunct hoogleraar bij ERIBA. De subsidie is onderdeel van het programma NWO Open Competitie ENW – GROOT. In totaal hebben twintig consortia een impuls van 47 miljoen euro gekregen om fundamenteel onderzoek te doen en samen meerwaarde te creëren. 

Meer weten? Kijk op de website van NWO.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Miljoenensubsidie voor onderzoek naar spaghettivormige eiwitten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 26 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!