1 miljoen euro wordt door de Hartstichting investeerd in nieuw onderzoek naar het vrouwenhart.

De Hartstichting investeert 1 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het vrouwenhart, dat UMCG-cardioloog Rudolf de Boer samen met zijn Maastrichtse collega Vanessa van Empel  doet. Zij zoeken met hun team naar nieuwe aanknopingspunten om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Op dit moment leven naar schatting  ruim 227.000 mensen in ons land met hartfalen. Bij een van beide varianten daarvan, is de hartspier te dik en stijf.

Ernstige, onzichtbare ziekte | nog weinig over bekend
Door een verdikte stijve hartspier wordt er per hartslag minder bloed door het lichaam rondgepompt, hierdoor kunnen patiënten extreem snel moe en kortademig zijn. Cardioloog De Boer: ‘Patiënten zien er vaak gewoon gezond uit, maar de ziekte heeft een grote impact. Een boodschap doen is al een grote inspanning, en sommige patiënten kunnen zich ook thuis niet meer zelfstandig redden.’  Op dit moment is er geen goede behandeling tegen een verdikte, stijve hartspier. Ook is er in onderzoek nog te weinig rekening gehouden met man-vrouw verschillen. Met deze subsidie willen de wetenschappers meer onderzoek doen om deze vorm van hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen.  

Kleine bloedvaatjes
De wetenschappers onderzoeken ten eerste de allerkleinste bloedvaatjes in het hart. ‘Een verdikt, stijf hart is niet alleen een probleem van de hartspier,’ legt Van Empel uit. ‘We denken dat de bloedvaten een belangrijke rol spelen bij de ziekte. En dan vooral in de allerkleinste vertakkingen daarvan.’ Die hele kleine bloedvaatjes zitten niet alleen in je hart, maar ook in de rest van je lichaam. En daar zijn ze een stuk makkelijker te meten. Het onderzoeksteam gaat daarom uitzoeken of een test van de bloedvaatjes in je onderarm ook iets zegt over de bloedvaatjes in je hart.  

Signaalstofjes
Het onderzoeksteam kijkt ook naar signaalstofjes in het bloed, zoals eiwitten. Want die kunnen mogelijk ook vertellen of er iets misgaat in de kleine bloedvaatjes. ‘We hebben van duizenden mensen allerlei gegevens en signaalstofjes gemeten en opgeslagen,’ licht De Boer toe. ‘Nu kijken we of die iets zeggen over de kans op hartfalen.’ 

Man-vrouw verschillen
Tot slot zullen de onderzoekers analyseren of er bij de signaalstofjes en kleine bloedvaatjes relevante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Ze willen begrijpen waarom de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen. Mogelijk moeten vrouwen op een andere manier getest en behandeld worden dan mannen.

Hartfalen voorkomen
Het uiteindelijke doel is dat mensen met een stijf hart veel langer en vitaler kunnen leven, vertellen Van Empel en De Boer. ‘We willen eerder zien aankomen wie een stijf hart krijgt, en het proces remmen en verminderen. Het mooiste zou zijn als we een manier vinden om te voorkomen dat de hartspier te dik en stijf wordt. Dat is het ultieme doel’

Topprioriteit Hartstichting
Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen én onderzoek naar hartfalen zijn topprioriteiten van de Hartstichting. De Hartstichting stimuleert onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten. We willen de kennisachterstand over hart- en vaatziekten bij vrouwen zo snel mogelijk inhalen. 

Samenwerking met ZonMw
Dit onderzoek van Van Empel en De Boer is tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen de Hartstichting en het programma ‘Gender en Gezondheid’ van overheidsorganisatie ZonMw.

Over de onderzoekers
Dr. Vanessa van Empel is cardioloog in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Prof. dr. Rudolf de Boer is hoogleraar Cardiologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hartstichting investeert 1 miljoen in onderzoek naar het vrouwenhart
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 21 nov 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!