Mycotoxinen in voedselketen van mens en dier in beeld gebracht

Schimmels kunnen stoffen maken die hen beschermen tegen bacteriën en andere schimmels. Deze zogenoemde mycotoxinen kunnen in voedsel en diervoeder terechtkomen. Als mensen of dieren mycotoxinen binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor hun gezondheid. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  heeft een overzicht gemaakt van mycotoxinen die wereldwijd voor kunnen komen in voedsel en diervoeder. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ) kan deze informatie gebruiken voor het opsporen van mogelijke nieuwe mycotoxinen in voedselproductieketens.

Er bestaan veel verschillende mycotoxinen. Van tientallen typen is eerder al beoordeeld of ze een risico vormen voor de gezondheid. Van een groter aantal is niet bekend in welk voedsel ze voorkomen, of ze schadelijk zijn en zo ja, bij welke hoeveelheid. Het RIVM heeft de informatie die bekend is over mogelijke mycotoxinen in voedsel en diervoeder  bijeengebracht en in een database gezet.

Het overzicht bevat onder andere informatie over de maximaal toegestane hoeveelheden van mycotoxine op producten (maximale limieten). Ook informatie over in welke producten een mycotoxine aangetroffen is en, voor zover bekend, welke schadelijke effecten ze kunnen hebben, staat in de database.

Voor het overzicht is informatie gebruikt van de nieuwste evaluaties van internationale organisaties die risicobeoordelingen doen, zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA Europese Voedselveiligheidsautoriteit ). Daarnaast is in de wetenschappelijke literatuur nagegaan in welke producten, voedsel en diervoeder, de beoordeelde mycotoxinen wereldwijd voor kunnen komen. De mycotoxinen waarvoor de hoogste concentraties werden gevonden, zijn apart op een rij gezet. Van deze mycotoxinen zijn ook de schadelijke effecten opgezocht en opgenomen in de database, voor zover die bekend zijn. Het is nog onbekend of al deze mycotoxinen ook daadwerkelijk voorkomen in levensmiddelen en diervoeders die beschikbaar zijn in Nederland.

Zie hier het rapport


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Mycotoxinen in voedselketen van mens en dier in beeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 apr 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!