Virtual Reality (VR)is een innovatieve techniek die van grote toegevoegde waarde kan zijn voor psychologische behandelingen

Het UMCG heeft een subsidie gekregen van €65.000,- van onderwijsinstituut PPO. Hiermee start behandelend psycholoog en postdoc onderzoeker Elise van der Stouwe in samenwerking met Wim Veling en Marieke Pijnenborg een onderzoek naar het effect en de werking van een nieuwe toepassing van Virtual Reality voor meer zelfcompassie.

Te  veel  zelfkritiek is een psychologische factor die een rol kan spelen in het ontstaan en beloop van psychische klachten als depressie, angst en diverse stoornissen. Ook kan het er voor zorgen dat behandelingen minder effect hebben. Verder lijkt het er op dat meer begrip voor zichzelf (zelfcompassie) bijdraagt aan weerbaarheid en herstel van patiënten. Een grote groep patiënten zou dus zeer gebaat zijn bij innovatieve technieken en interventies gericht op zelfkritiek en zelfcompassie.

Toepassingen Virtual Reality
Virtual Reality (VR)is een innovatieve techniek die van grote toegevoegde waarde kan zijn voor psychologische behandelingen. Ook op het gebied van zelfkritiek en zelfcompassie lijkt VR goed te kunnen werken. In deze studie gaan de onderzoekers na wat het effect is twee nieuwe VR-oefeningen.  Zij zullen in kaart brengen of deze oefeningen bijdragen aan meer begrip van de deelnemer voor zichzelf. Bovendien willen zij weten of de mogelijkheid om in de VR-oefening van perspectief te wisselen, toegevoegde waarde heeft.

Meten met twee maten
Mensen met heel veel  zelfkritiek hanteren vaak andere standaarden voor zichzelf dan voor anderen. Zij zijn strenger en kritischer op zichzelf dan op anderen. In een rollenspel in VR kan iemand nagaan hoe zijn of haar reactie zal zijn als een vriend dezelfde negatieve gedachte over zichzelf zou hebben. Het effect van deze reactie is nog te versterken doordat VR de kans biedt om van perspectief te wisselen.

Discussie met criticus
In de tweede VR-oefening kiest de deelnemer een virtueel persoon die de eigen zelfkritiek uitspreekt. Door deze criticus weg te sturen of in discussie te gaan kan er een genuanceerder beeld met meer zelfcompassie ontstaan bij de deelnemer. Ook hier is het mogelijk nadien van perspectief te wisselen,  wat de toename van zelfcompassie en afname van zelfkritiek kan versterken.

Techniek van perspectiefwissel
Het wisselen van perspectief is een relatief nieuwe techniek binnen VR die van toegevoegde waarde kan zijn voor psychologische behandelingen. In VR is het mogelijk om een uitgevoerd rollenspel opnieuw af te spelen, waarbij de deelnemer zichzelf vanuit het perspectief van een ander kan ervaren. In rollenspelen binnen bestaande psychologische behandeling is dit niet mogelijk.

Het onderzoek gaat 3,5 jaar duren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie voor UMCG voor onderzoek naar VR-oefeningen voor meer zelfcompassie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!