Digoxine is het oudste en goedkoopste medicijn voor patiënten met hartfalen

Een onderzoekconsortium, geleid door de hoogleraren Dirk Jan van Veldhuisen, Peter van der Meer en Michiel Rienstra van de afdeling Cardiologie van het UMCG, heeft van ZonMw/Hartstichting 3 miljoen euro subsidie gekregen. Hiermee gaan zij onderzoek doen naar het medicijn digoxine als behandeling van hartfalen. Het doel van de zogenoemde DECISION-studie is om aan te tonen dat patiënten met hartfalen die het medicijn digoxine krijgen, minder vaak een heropname in het ziekenhuis krijgen en minder snel als gevolg van hun ziekte overlijden. 

Hartfalen is een ernstige en veel voorkomende hartziekte. Men schat dat 1 op de 5 mensen hartfalen krijgt. Patiënten met hartfalen ervaren veelal klachten van kortademigheid, slechte conditie en vochtophoping. Patiënten met hartfalen hebben helaas een slechte prognose en worden vaak opgenomen in het ziekenhuis.

Digoxine 
Digoxine is het oudste en goedkoopste medicijn voor patiënten met hartfalen, echter het gebruik hiervan is de laatste jaren zeer sterk afgenomen. Dit heeft te maken met de opkomst van andere medicijnen en het feit dat eerder onderzoek liet zien dat patiënten die behandeld worden met hoge doseringen van digoxine het niet beter deden dan patiënten zonder digoxine (placebo). Uit aanvullende analyses blijkt echter dat patiënten die lage doseringen van digoxine kregen wel een betere levensverwachting hadden. Daarom gaat het onderzoekconsortium nu in Nederland een groot onderzoek doen naar het effect van lage doseringen digoxine, die worden toegevoegd aan de huidige behandeling van hartfalen. 

Nationaal netwerk
In totaal zullen 38 ziekenhuizen door het hele land participeren in de DECISION-studie. Het onderzoek wordt mede geleid door cardiologen van de Werkgroep Cardiologische centra Nederland. Het onderzoek zal begin 2019 starten.

Goed Gebruik Geneesmiddelen programma
De subsidie is in het kader van Goed Gebruik Geneesmiddelen - Grote Trials programma verstrekt. Deze Grote Trial Ronde is een samenwerking tussen ZonMw en de Hartstichting en specifiek bedoeld voor grote studies die op hoog evidence-niveau uitsluitsel kunnen geven over een doelmatigheidsvraagstuk over de toepassing van geneesmiddelen in de praktijk bij de indicaties hartfalen en boezemfibrilleren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 3 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar oud medicijn als nieuwe behandeling van hartfalen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!