Zij gaan onderzoek doen naar verbetering van palliatieve zorg bij patiënten met COPD, met name een hardnekkige vorm van kortademigheid

Longartsen Huib Kerstjens en Marlies van Dijk van het UMCG hebben een subsidie gekregen van bijna €400.000,- van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Zij gaan onderzoek doen naar verbetering van palliatieve zorg bij patiënten met COPD, met name een hardnekkige vorm van kortademigheid die aanhoudt ondanks de gebruikelijke behandeling. Zij gaan na wat het effect is van het gebruik van opiaten als morfine en fentanyl in deze fase van behandeling. Het doel is om de palliatieve zorg bij patiënten met ernstig COPD te verbeteren.

Er zijn in Nederland bijna 600.000 patiënten met COPD. Naar schatting 7-10% van deze patiënten heeft last van refractaire dyspnoe: een hardnekkige vorm van kortademigheid die aanhoudt ondanks gebruikelijke medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling. Dit ziektebeeld heeft grote negatieve impact op de kwaliteit van leven.

Slechts 25% van de patiënten met COPD die hiervoor in aanmerking komt, krijgt daadwerkelijk morfine of fentanyl voorgeschreven. Hierdoor is de palliatieve zorg bij patiënten met ernstig COPD niet optimaal. Artsen schrijven deze middelen zo weinig voor door gebrek aan wetenschappelijk bewijs, weerstand bij de patiënt en de angst dat het de ademhaling onderdrukt. Patiënten hebben zorgen om bijwerkingen en angst voor verslaving.

Patiënten met COPD in 10 ziekenhuizen in Nederland worden gevraagd mee te doen aan het onderzoek. In totaal 60 patiënten kunnen meedoen aan de studie. Zij krijgen een behandeling met verschillende combinaties van morfine, fentanyl en placebo; zij houden zelf hun kortademigheid en eventuele bijwerkingen bij. Via vragenlijsten wordt het effect van de behandeling op kortademigheid, kwaliteit van leven en angst bijgehouden. Hieruit moet het effect van de behandeling blijken en meer bekend worden of beter morfine dan wel fentanyl kan worden voorgeschreven.

Het onderzoek zal twee jaar duren.

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars wil bijdragen aan oplossingen van actuele knelpunten in de gezondheidszorg door projecten te steunen die de zorg eenvoudiger, beter en slimmer maken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidie van Innovatiefonds Zorgverzekeraars voor onderzoek naar palliatieve zorg bij COPD
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!