Het onderzoek rangschikt verschillende scenario’s op volgorde van waarschijnlijkheid

Het is nog niet duidelijk waar ter wereld het coronavirus voor het eerst is overgegaan naar mensen en hoe dat kon gebeuren maar er zijn wel aanknopingspunten voor vervolg onderzoek.

Dat is het beeld dat naar voren komt uit het eindrapport van de WHO-missie naar China , bedoeld om de herkomst van het virus te onderzoeken. De missie bestond uit experts uit verschillende landen, waaronder viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC.

Hoewel de eerste grote uitbraak in Wuhan was, hoeft dat niet de plek te zijn waar het virus de sprong naar de mens maakte. Een waarschijnlijker scenario is dat het coronavirus van vleermuizen op een boerderijdier is overgesprongen, waarna het zich geleidelijk heeft aangepast aan de mens. Koopmans:  ‘En dat dat gebeurde in Zuid-China of elders in Zuid-Oost Azië. Daar bevinden zich namelijk de gastheren bij wie wij virussen aantroffen die relatief dichtbij dit virus staan. Op de verdachtenlijst staan onder meer nertsen, konijnen, schubdieren en bamboeratten.’

Tussengastheer
Het onderzoek rangschikt verschillende scenario’s op volgorde van waarschijnlijkheid. Het scenario waarin het virus vanuit vleermuizen via een tussengastheer in de mens terecht is gekomen, is „waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk”. Directe overdracht van vleermuis naar mens scoort „waarschijnlijk”, en de overdracht via diepvriesproducten „mogelijk, maar niet waarschijnlijk”. Een viruslek vanuit uit een laboratorium is „extreem onwaarschijnlijk”.

‘Geen van de scenario’s is op basis van het beschikbare bewijs definitief te verwerpen of te bevestigen’’, zegt Koopmans. We willen verder onderzoek doen naar hoe het precies is gegaan, met welk dier als tussenstation en waar en wanneer.’

Tevreden
Koopmans is tevreden over de eerste onderzoeksresultaten. ‘We hebben in korte tijd heel veel informatie op een rij gekregen. Daardoor weten we nu veel beter hoe en waar we verder moeten zoeken. Zo willen we weten of er in de maanden voor december misschien kleinere uitbraken zijn geweest. Die patiënten kunnen we dan opsporen en interviewen. Ook willen we meer weten over de fokkerijen waar mogelijk gevoelige diersoorten vandaan komen. Daarnaast willen we vergelijkende studies doen naar antistoffen in het bloed, van voor de uitbraak in december en in de verschillende gebieden waar we aanwijzingen hebben voor het rondwaren van het virus.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Sylvia Marmelstein
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Eerste stappen gezet in zoektocht naar oorsprong van het virus
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 31 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!