Het Norovrius is volop in de publiciteit nu het tijdens de Olympische spelen in beeld is

Om een goed vaccin tegen het norovirus te kunnen ontwikkelen, moet dit virus nauwgezet worden gevolgd, zodat tijdig kan worden ingespeeld op nieuwe varianten.

In het nieuws|
Het vrius is weer volop in de publiciteit, nu 1.200 beveiligers in Pyeongchang (Zuid-Korea) door de Olympische organisatie in quarantaine zijn ondergebracht.

Tien jaar 
De aanbeveling om dit virus nauwgezet te volgen, staat in een publicatie van Janko van Beek van het Erasmus MC in vakblad Lancet Infectious Diseases. Van Beek promoveert 11 april hierop aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij vergeleek data over het norovirus van de afgelopen tien jaar.

Genotypes
Uit Van Beek's onderzoek blijkt onder meer dat er, gebaseerd op verschillen in het capside-eiwit, liefst 26 verschillende genotypes gedetecteerd zijn. En ook dat er momenteel een nieuwe recombinant circuleert. De afdeling Virologie van het Erasmus MC monitort het norovirus wereldwijd, samen met het RIVM en de andere wetenschappers binnen Global NoroNet.

Type GII.4
Het norovirus, dat op de hele wereld jaarlijks 685 miljoen maagdarminfecties veroorzaakt, komt net als het griepvirus in veel variëteiten voor. Het verandert ook continu. Mensen worden geïnfecteerd door drie verschillende genogroepen. Die drie kunnen weer in veertig genotypes worden onderverdeeld. De meeste infecties in mensen worden veroorzaakt door norovirus GII.4 en dit type verandert over tijd door middel van mutaties. 

Ouderen
Het virus veroorzaakt bijna eenvijfde van alle maagdarminfecties. Voor gezonde mensen duurt de infectie een paar dagen en veroorzaakt het diarree en braken. Maar bij kwetsbare ouderen en mensen met een verminderde weerstand kan het ziektebeeld ernstiger zijn en langer duren. Hevige diarree en het braken kunnen bij hen uitdroging veroorzaken, met alle gevaren van dien.

Gekweekt
In de afgelopen twee jaar is grote vooruitgang geboekt in het onderzoek naar het norovirus, sinds wetenschappers erin zijn geslaagd dit te kweken. Daardoor kunnen ze nu stappen zetten in een grondige analyse ervan en wordt het eenvoudiger om medicijnen en vaccins te testen. Wetenschappelijk onderzoeker Miranda de Graaf leidt dit onderzoek vanuit de afdeling Virologie. Ze coördineert tevens, samen met het RIVM,  de internationale activiteiten van Global Noronet 

Lees in het nieuwsbericht meer over het Global NoroNet en hoe onderzoekers uitbraken en mutaties bijhouden. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Norovirus wereldwijd gemonitord
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 08 feb 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!