Bij 215 Covid-patiënten hebben de onderzoekers gekeken naar de vetverdeling

Mensen met meer vet in en tussen de spieren hebben een grotere kans op overlijden door Covid-19. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG en het Amsterdam UMC.

Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van overgewicht of obesitas op het ziekteverloop van Covid-patiënten. Zo weten we dat mensen met een te hoog BMI (Body Mass Index) vaker een ernstiger infectie oplopen dan patiënten met een gezond gewicht. Tegelijkertijd was bij deze patiënten met overgewicht niet goed te voorspellen wie een grotere overlijdenskans had. Uit het recente onderzoek van het UMCG en Amsterdam UMC blijkt nu dat de verdeling van het vet wél iets zegt over de kans op overlijden.

20% meer kans op overlijden
Bij 215 Covid-patiënten hebben de onderzoekers gekeken naar de vetverdeling. Dit deden ze met al gemaakte CT-scans van de borstkas en gegevens van de Amsterdam UMC COVID-19 Biobank. Bij mensen met dezelfde BMI-waarde zagen zij dat meer vet in en tussen de spieren de kans op overlijden vergroot met 20%.

Mogelijke verklaringen
Waarom dit zo is, is niet precies te zeggen en vereist meer onderzoek, zegt UMCG-radioloog Alain Viddeleer, die het onderzoek leidde. Hij heeft twee mogelijke verklaringen. ‘Mensen met dezelfde BMI-waarde hebben in totaal evenveel vet, maar de verdeling hiervan verschilt per persoon. Van mensen die meer vet rond de buikorganen hebben, weten we dat ze meer kans hebben op allerlei aandoeningen. Mogelijk is het vet in en tussen de spieren een afspiegeling van het vet rond de buikorganen. Een andere mogelijkheid is dat de ademhalingsspieren minder goed functioneren door het vet ertussen, of dat het vet ontstaan is door verval van spierweefsel.’

Fase 3
Met deze kennis kunnen artsen bij een ziekenhuisopname een betere inschatting maken van het overlijdensrisico van de patiënt. ‘Dit kan van belang zijn bij schaarste aan IC-plekken, de zogenaamde fase 3 die recent dreigde’, zegt Viddeleer. ‘Gelukkig hebben we dit in Nederland kunnen afwenden, maar voor andere landen dreigt deze situatie nog steeds.’

Het onderzoek is hier te vinden


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Hoeveelheid vet in en tussen de spieren voorspelt kans op overlijden door corona
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 26 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!