Overgewicht en obesitas bij kinderen worden doorgaans vastgesteld door de BMI van een kind te bepalen

Het meten van de omtrek van de bovenarm is een goede manier om te bepalen of een kind overgewicht of obesitas heeft. Ook kunnen artsen hiermee een betrouwbare voorspelling doen van het gewicht van een kind. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Henk Talma van Amsterdam UMC. Talma: "Bijvoorbeeld wanneer een kind medicijnen ontvangt vanwege ziekte is het belangrijk dat artsen het gewicht van een kind weten." Talma publiceerde de resultaten van dit onderzoek in het tijdschrift Archives of Disease in Childhood.

Overgewicht en obesitas bij kinderen worden doorgaans vastgesteld door de BMI van een kind te bepalen. Daarvoor worden het gewicht en de lengte van het kind gemeten. Dat wordt steeds lastiger, want kinderen willen zich voor een landelijk onderzoek vaak niet meer uitkleden. Uit het onderzoek van Talma blijkt dat het meten van de omtrek van de bovenarm een goed alternatief is. Ook blijkt dat op deze manier een betrouwbare voorspelling kan worden gedaan van het gewicht van een kind. Het voordeel van deze methode is dat kinderen zich niet hoeven uit te kleden om hun gewicht te bepalen.

Voor het onderzoek gebruikte Talma de resultaten van de Vijfde Landelijke Groeistudie. Hieraan deden 6167 kinderen mee.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Omtrek bovenarm bepaalt overgewicht en obesitas bij kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 10 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!