Het LUMC is in april 2020 gestart met het monitoren van (vermoedelijke) COVID-patiënten die zich op de SEH presenteerden
Thuismonitoring vermindert het aantal ligdagen van COVID-19 patiënten. Dit blijkt uit een studie over de implementatie van het thuismonitoringsprogramma ‘de COVID-box’ op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het European Respiratory Journal.
De studie is een samenwerking binnen het LUMC tussen het Hart-Longcentrum, Interne geneeskunde, National eHealth Living Lab (NeLL), ICT en de SEH. De resultaten van de LUMC-studie zijn online terug te lezen.
Het LUMC is in april 2020 gestart met het monitoren van (vermoedelijke) COVID-patiënten die zich op de SEH presenteerden. In plaats van het opnemen in het ziekenhuis kregen patienten een zogenoemde COVID-box mee naar huis met daarin onder andere een bloeddrukmeter, pulsoximeter, thermometer en bijbehorende instructies. Patiënten werden daarop dagelijks op afstand thuis gemonitord.
Ondersteuning bij het uitvoeren van metingen
Met de apparatuur konden patiënten zelf drie keer per dag hun waardes meten. Hierbij werden ze ondersteund door een e-health consulent, die ze hielp door het geven van instructies en het bieden van begeleiding voor het adequaat gebruiken van de apparaten. De gemeten symptomen en vitale parameters bespraken de patiënten dagelijks met een zorgprofessional tijdens een videoconsult.
Ook kregen patiënten de mogelijkheid om actief contact op te nemen met zorgprofessionals in het geval van afwijkende metingen van gepersonaliseerde streefwaarden of progressieve klachten. Hierdoor kon er waar nodig tijdig actie worden ondernomen. Op basis van deze thuismonitoring werd beoordeeld of patiënten thuis konden uitzieken of toch opgenomen moesten worden in het ziekenhuis.
Monitoring op afstand helpt
Meerdere studies hebben aangetoond dat thuismonitoring tijdens de COVID-pandemie veilig kan. Niet eerder werd aangetoond of deze thuismonitoring dan ook opnames kon voorkomen en daarmee de beddencapaciteit van ziekenhuizen kon ontlasten. De LUMC-studie is de eerste studie die in staat was om twee groepen te vergelijken.
De eerste groep kreeg een COVID-box mee naar huis. Van de 55 patiënten konden er 50 succesvol vanuit huis gemonitord worden en thuis veilig uitzieken. De resterende 5 patiënten moesten binnen 28 dagen weer op de SEH worden opgenomen. De tweede controlegroep kreeg geen COVID-box mee naar huis. Bij deze mensen lag het aantal (her)opnames een stuk hoger. Van de 110 patiënten, moesten 30 patiënten weer worden opgenomen op de SEH.
Juiste zorg op de juiste plek
De studie toont het potentieel aan van thuismonitoring om ziekenhuisopnames te verminderen, door op een veilige manier klinische symptomen en vitale functies te onderzoeken. Dit is een nieuwe invulling van ‘de juiste zorg op juiste plek’, waar de ziekenhuizen ontlast worden bij een krappe beddencapaciteit. Uiteindelijk zullen deze bemoedigende resultaten verder moeten worden bevestigd in grotere patiëntengroepen en in het bijzonder bij patiënten met een bevestigde COVID-19 diagnose. De inzet van de COVID-box wordt dan ook in het LUMC en de regio uitgebreid om de beddendruk te ontlasten tijdens deze pandemie.
Waardegedreven zorg is een belangrijk onderdeel binnen het LUMC. Het op afstand monitoren van patiënten is hier een onderdeel van. Naast een box voor COVID-patiënten lopen er bijvoorbeeld ook soortgelijke programma’s voor monitoring bij hartfalen en zwangerschap.