Start-up CardiacBooster ontwikkelt een klein krachtig pompje dat via de lies in het hart van de patiënt het bloed beter kan rondpompen

Minder orgaanschade en een grotere kans op overleven na een hartinfarct. Dat is de inzet van startup CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc

Start-up CardiacBooster ontwikkelt een klein, maar krachtig pompje dat via de lies in het hart van de patiënt het bloed beter kan rondpompen. Het apparaatje helpt cardiologen in de kritieke fase kort na een hartinfarct. Een infarct beschadigt de hartspier. Bij een deel van de patiënten (zo’n 5 procent) wordt hierdoor minder bloed rondgepompt door het lichaam. Het gevolg is dat organen te weinig bloed krijgen. Daardoor kunnen ze slechter gaan functioneren. Soms zelfs zo slecht dat een patiënt als gevolg hiervan overlijdt. 

Soort ballon
“Ons apparaatje werkt als een soort ballon die bloed kan aanzuigen en wegduwen”, vertelt Daniël van Dort, bedenker van de technologie en Chief Science Officer en medeoprichter van CardiacBooster, een spin-off van het Radboudumc in Nijmegen. “Je verbetert met dit pompje de kracht van het hart en kunt meer bloed rondpompen.” Mensen met een ernstig infarct lopen bijvoorbeeld relatief vaak nierschade op, waardoor ze moeten gaan dialyseren. Door het apparaatje in te zetten, kan deze nierschade worden beperkt. Zo verbetert de kwaliteit van leven van deze patiënt aanzienlijk.  

Simpel inbrengen
Er zijn meer apparaten die het bloed van de patiënt kunnen rondpompen. Maar die zijn relatief groot voor de hoeveelheid bloed die ze kunnen pompen. “Uniek aan ons apparaatje, is dat het eenvoudig via de lies bij patiënten in het hart wordt ingebracht”, vertelt Van Dort. 

Het pompje kan daar direct aan de slag. Daarnaast is het ook preventief te gebruiken bij patiënten die een slechte hartfunctie hebben en die een chirurgische ingreep moeten ondergaan. Van Dort: “Je kunt voorkomen dat iemand van de regen in de drup komt en schade in de organen oploopt, omdat er tijdens de ingreep te weinig bloed wordt rondgepompt.”

Ideeënboekje
Als student geneeskunde was Van Dort al geboeid door de werking van het hart. “In de collegezaal hield ik een ideeënboekje bij waarin ik medische problemen opschreef die ik wilde oplossen. Zo leerde ik tijdens mijn studie dat mensen met een hartinfarct medicijnen krijgen om de gevolgen te beperken. Ik vond dat fascinerend: je probeert een mechanisch probleem, een hart dat niet goed werkt, met een smeermiddel op te lossen. Kon je er niet voor zorgen dat het hart beter ging werken? Na mijn studie ben ik daarmee aan de slag gegaan. Dat gebeurde letterlijk op de keukentafel. Inmiddels vijf prototypes verder ligt er nu dus een apparaatje dat het mechanische probleem veel beter aan kan pakken.” Naast zijn werk voor CardiacBooster werkt Van Dort nog als onderzoeker op de afdeling Hartchirurgie van het Radboudumc. 

Beste startup
CardiacBooster werd in 2018 opgericht. Florian Ludwig van Thuja Capital haakte aan als CEO. Om het product te kunnen ontwikkelen kreeg CardiacBooster de afgelopen jaren een financiële injectie van Thuja, het Radboudumc en het RedMedTech Discovery Fund. Dit is een fonds voor innovatieve start-ups in Life Sciences & Health in Gelderland. In 2019 werd CardiacBooster uitgeroepen tot een van de tien beste wetenschappelijke start-ups van Nederland. Het bedrijf is gevestigd op de Novio Tech Campus in Nijmegen. 

Eerste studie bij mensen
Op dit moment wordt het pompje nog onderzocht bij proefdieren. Als alles goed gaat, zal volgend jaar de eerste studie bij mensen plaats vinden. Er werken inmiddels tien mensen bij CardiacBooster en het bedrijf is op zoek naar verdere financiering. “Ik weet veel over de werking van het hart en hoe je ervoor zorgt dat je het bloed beter rond kunt pompen. Maar als je echt wilt doorgronden hoe het werkt, dan kost dat veel tijd en geld om te onderzoeken.” In 2023 hoopt CardiacBooster deze innovatie, na goedkeuring, op de markt te brengen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Levens redden met een pompje in het hart
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!