Patiënten met een scheef neustussenschot ademen na de operatie beter en hun kwaliteit van leven neemt toe

Het uitvoeren van een correctie van het neustussenschot is zinvol. Patiënten met een scheef neustussenschot ademen na de operatie beter en hun kwaliteit van leven neemt toe. Het effect van deze behandeling was nog nooit goed onderzocht. Binnen de beroepsgroep was discussie over het nut ervan. Hier maken onderzoekers van het Radboudumc op 19 juni een eind aan met een publicatie in The Lancet.

Het neustussenschot verdeelt de neus in twee helften. Als dit schot scheef staat, kan dit leiden tot allerlei klachten, zoals een chronisch verstopte neus, moeite met ademhalen of snurken. Deze klachten komen zo vaak voor dat een correctie van het neusschot de meest voorkomende operatie is die door KNO-artsen bij volwassenen wordt verricht. Of deze behandeling ook effectief is, is nooit met een controlegroep onderzocht. Bij diverse beleidsmakers en binnen de beroepsgroep is dan ook veel discussie over het nut van deze ingreep. In Engeland heeft de discussie geleid tot het beperken van de vergoeding voor de operatie.
 
Nog geen goed bewijs
Onderzoekers Machteld van Egmond, Maroeska Rovers en Niels van Heerbeek van het Radboudumc vergeleken voor het eerst de uitkomsten van een neustussenschotcorrectie met dat van een afwachtend beleid. Machteld van Egmond, hoofdonderzoekster van het project: “Deze ingreep wordt al heel lang gedaan, maar in eerder onderzoek is alleen gekeken naar patiënten die worden geopereerd. Zonder controlegroep weet je nooit of een verbetering echt door de ingreep komt, of dat de patiënt zich zonder de operatie ook beter was gaan voelen.”
 
Twee jaar volgen
De onderzoekers bekeken het effect van de neusoperatie bij ruim 200 volwassenen met neusklachten en een scheef neustussenschot in twee academische centra en zestien ziekenhuizen in Nederland. Bij de helft werd het neustussenschot recht gezet (chirurgische groep). De andere helft werd niet geopereerd, maar mocht wel behandeld worden met medicijnen tegen neusklachten (niet-chirurgische controlegroep). De onderzoekers keken vervolgens naar de effecten van de behandelingen op de kwaliteit van leven van patiënten en de luchtstroom door de neus. Hiervoor kwamen de proefpersonen op controle op 3, 6, 12 en 24 maanden na de start van de behandeling.
 
Opgelucht ademhalen
Al vanaf drie maanden na de behandeling was de kwaliteit van leven van de chirurgische groep beter. Zij hadden minder beperkingen in het dagelijks leven als gevolg van neusproblemen. Ook de doorstroom van lucht door de neus nam toe na de operatie. Dit positieve effect was ook na twee jaar nog aantoonbaar. De patiënten hadden minder neusklachten, waren minder verkouden, konden beter ademhalen en beter slapen. Alle effecten waren zes maanden na de operatie op z’n best en bleven daarna tot het eind van het onderzoek aanwezig.