Patiënten met perifeer vaatlijden worden vaak behandeld met bloedplaatjesremmende geneesmiddelen

Perifeer vaatlijden, ook wel atherosclerose of aderverkalking genoemd, is het geleidelijk vernauwen van de slagaders naar de benen. Patiënten met perifeer vaatlijden lopen een verhoogd risico op het optreden van stolling in slagaderen wat kan lijden tot hartinfarct, herseninfarct, of afsluiting van een bekken- of beenslagader. Patiënten met perifeer vaatlijden worden vaak behandeld met bloedplaatjesremmende geneesmiddelen.
 
Clopidogrel en DNA
Een van de bloedverdunners die vaak gebruikt wordt bij perifeer vaatlijden is clopidogrel. Echter, het DNA van de patiënt bepaalt voor een deel of clopidogrel in voldoende mate kan worden omgezet in de werkzame stof, en bij 30% van de mensen is clopidogrel mogelijk minder werkzaam is door erfelijke eigenschappen. Als clopidogrel minder werkzaam is dan is de kans groter dat er complicaties optreden ten gevolge van stolling in de slagaders.
 
Onderzoeken voor wie het werkt
Chirurg Michiel Warlé en zijn collega’s van de afdeling Heelkunde, Klinische Farmacologie & Toxicologie en Genetica hebben nu een ZonMW-subsidie van € 593.425,- gekregen om de werking en kosteneffectiviteit van clopidogrel te bepalen voor mensen met een specifiek DNA-profiel genaamd CYP2C19. Uit het onderzoek kan blijken dat de behandeling beter aangepast kan worden aan het DNA-profiel van de patiënt, wat leidt tot betere en meer persoonsgerichte behandeling, die ook kosteneffectiever is.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Naar een meer persoonsgerichte behandeling van perifeer vaatlijden
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 jul 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!