Een samenwerking bestaande uit 4 academische centra in Nederland (Erasmus MC, UMC Groningen, LUMC en Amsterdam UMC) doen een grootschalige studie

Vier UMC’s gaan in de SWITCH studie onderzoeken of een tweede coronavaccinatie na een eerste Janssen-vaccinatie nuttig is. Ze gaan in dit onderzoek medewerkers die hun eerste shot Janssen reeds hebben ontvangen een tweede maal vaccineren met het Janssen, Pfizer of Moderna vaccin.

Bij drie van de vier in Nederland geregistreerde COVID-19 vaccins is het noodzakelijk twee vaccinaties toe te dienen om een goede afweerrespons tegen SARS-CoV-2 te ontwikkelen. Het vaccin van Janssen is het enige vaccin dat met slechts één toediening voldoende bescherming geeft tegen ernstige COVID-19. Door de toenemende circulatie van bepaalde varianten van het coronavirus is het mogelijk dat een aanvullende vaccinatie na één shot Janssen noodzakelijk is.

Een samenwerking bestaande uit 4 academische centra in Nederland (Erasmus MC, UMC Groningen, LUMC en Amsterdam UMC) gaat dit onderzoeken in een grootschalige studie.

Het is gebruikelijk dat twee keer hetzelfde COVID-19 vaccin wordt toegediend, maar er zijn diverse redenen waarom het combineren van verschillende vaccins nuttig kan zijn. Prof.dr. Hugo van der Kuy, hoofd Apotheek in het Erasmus MC: ‘Door het mixen van vaccins worden vaccinatiecampagnes flexibeler, kan het vaccinatieproces versneld worden en de impact van leveringsproblemen verminderd worden’.

Door de zeldzame bijwerkingen na vaccinatie met AstraZeneca is in een aantal landen reeds onderzocht of een eerste vaccinatie met AstraZeneca kon worden opgevolgd door een mRNA-vaccin zoals Pfizer of Moderna. De eerste studies laten zien dat dit een goede en veilige aanpak bleek om een sterke afweerrespons op te wekken zonder ernstige bijwerkingen. Omdat er in Nederland een grote groep mensen is gevaccineerd met het Janssen vaccin gaan de onderzoekers hier bestuderen of het Janssen vaccin kan worden opgevolgd door verschillende andere vaccins (Janssen, Pfizer of Moderna). De SWITCH studie is opgezet in samenspraak met de internationale studies die lopen naar het combineren van verschillende vaccins.

De onderzoekers zullen dit onderzoek, dankzij een financiële ondersteuning van ZonMw, uitvoeren onder ziekenhuismedewerkers uit de vier verschillende academische centra. Daarbij bestuderen de onderzoekers vooral of de combinaties veilig zijn en of dit een goede afweerrespons opwekt. Ze zullen daarbij ook de afweerrespons tegen de verschillende coronavirusvarianten bestuderen, omdat het combineren van vaccins tot een bredere afweerrespons zou kunnen leiden. De eerste resultaten van deze studie worden eind oktober verwacht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw onderzoek naar combinatie van Janssen-vaccin met andere coronavaccins
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 22 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!