Het Academisch Borstkanker Centrum heeft van ZonMw € 6 miljoen subsidie gekregen voor een studie naar het geneesmiddel palbociclib.

 

Startbehandeling

Het middel is effectief bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker. Verder onderzoek naar palbociclib en toekomstige geneesmiddelen uit deze therapeutische klasse kan duidelijkheid geven of de middelen het beste als start- of als vervolgbehandeling kunnen worden ingezet. Het Academisch Borstkanker Centrum is een samenwerkingsverband van Erasmus MC en het Havenziekenhuis.

Goed Gebruik Geneesmiddelen

De subsidie van € 6 miljoen is beschikbaar gesteld vanuit het het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen in opdracht van VWS. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG), een samenwerking van borstkankeroncologen. Internist-oncoloog Agnes Jager van het Erasmus MC is een van de drie hoofdonderzoekers van de studie. De andere onderzoeksleiders werken in het Antoni van Leeuwenhoek en VUmc.

Basispakket

Onlangs besloot minister Schippers van VWS om palbociclib toe te laten tot het verzekerde basispakket. Palbociclib is een zogenoemde CDK4/6-remmer, die de celdeling van kankercellen remt. Palbociclib wordt toegevoegd aan de standaardbehandeling met hormoontherapie.

Gezondheidswinst

Bij het voorschrijven van palbociclib moet een keuze worden gemaakt om dit als startbehandeling of als vervolgbehandeling te doen als de eerste hormoonbehandeling niet meer goed werkt. In beide situaties biedt het toevoegen van palbociclib aan de huidige standaardzorg met hormoontherapie een duidelijke gezondheidswinst: de periode dat hormoontherapie werkt, verdubbelt.

Bijwerkingen

Het doel van het onderzoek, de SONIA-studie (Selecting the Optimal positioN of CDK4/6 Inhibitors in HR+ Advanced breast cancer), is om te onderzoeken wat het verschil in effectiviteit is tussen het gebruik van CDK4/6-remmers als start- of vervolgbehandeling, en wat het verschil is in bijwerkingen (verminderde bloedaanmaak, vermoeidheid en diarree) en kosteneffectiviteit.

Samenwerking

Agnes Jager: "De uitkomst van de studie zal patiënten met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker duidelijkheid geven hoe deze nieuwe behandeloptie zo veel mogelijk gezondheidswinst kan geven." De SONIA-studie start per oktober 2017 in 74 ziekenhuizen in Nederland. Gedurende 3,5 jaar worden ruim 1.000 patiënten betrokken in het onderzoek. Eind 2022 zijn de eerste resultaten bekend.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!