De vakgroep Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten gaat onderzoeken hoe antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking kan worden afgebouwd.

 

Consortium

De studie wordt gesubsidieerd door ZonMw en staat onder leiding van dr. Dederieke Festen van de afdeling Huisartsgeneeskunde. Het onderzoek geschiedt in samenwerking met het GOUD-consortium, een samenwerkingsverband dat bestaat uit de leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten en drie zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking: Abrona, Amarant groep en Stichting Ipse de Bruggen.

Goed gebruik

De € 512.341 subsidie komt uit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG). Dat is gericht op effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van geneesmiddelen. Eerder deze week werd bekend dat een team van Interne Geneeskunde en de Apotheek eveneens een half miljoen euro uit het GGG-programma heeft ontvangen.

Agressie

Festen licht toe: "Antipsychotica worden vaak langdurig off-label, dus buiten de geregistreerde indicaties, voorgeschreven aan mensen met een verstandelijke beperking. Bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen, zoals agressie of zelfverminking - automutilatie. Er is geen bewijs dat dit effectief is. Wel is aangetoond dat er belangrijke bijwerkingen zijn, zoals verhoogd risico voor hart- en vaatziekten en bewegingsstoornissen. De bijwerkingen zijn vaak omkeerbaar na het afbouwen van het antipsychoticum. Maar dit lukt vaak niet. Ons onderzoek richt zich op de vraag waarom afbouwen zo moeilijk is voor veel mensen."

Placebo

De studie houdt in dat twee groepen chronische gebruikers van antipsychotica met elkaar worden vergeleken, gedurende veertig weken, Bij een groep wordt de antipsychotica geleidelijk afgebouwd, bij de controlegroep niet. Festen: "Door dit in een dubbelblinde placebo-gecontroleerde opzet te doen, weten de deelnemers, begeleiders, behandelaars en onderzoekers niet in welke groep zij zitten. Bij beide groepen wordt de uitval bekeken, plus wordt bij alle deelnemers zorgvuldige diagnostiek verricht van gedragsproblemen, slaapproblemen, psychiatrische problemen en het optreden van bijwerkingen en afbouwverschijnselen."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!