Dat blijkt uit een studie met ruim 8 miljoen gevaccineerden

Zeldzame neurologische ontstekingsziekten komen niet vaker voor na coronavaccinatie. Na infectie met het coronavirus stijgt de kans op die ziekten wél. Dat blijkt uit een studie met ruim 8 miljoen gevaccineerden.

Na meldingen dat enkele mensen de zenuwaandoening Guillain-Barré-syndroom ontwikkelden na het virale vector-coronavaccin, zette het Europees Geneesmiddelenbureau de ziekte op een lijst als een zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca– en Janssen-coronavaccin.

De resultaten van onderzoek naar het risico van het Guillain-Barré syndroom en andere immuungemedieerde neurologische aandoeningen na coronavaccinatie waren echter niet eenduidig.

Om duidelijkheid te scheppen startten wetenschappers van het Erasmus MC, de universiteit van Oxford en de Universitat Autònoma van Barcelona een grote studie naar het verband tussen coronavaccinatie, infectie met SARS-CoV-2, en het risico op vier immuungemedieerde neurologische aandoeningen: aangezichtsverlamming van Bell, encefalomyelitis (ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg), Guillain-Barré syndroom en myelitis transversa (ontsteking van het ruggenmerg).

Vaker na infectie, niet na vaccinatie
Hun resultaten, gepubliceerd in The BMJ tonen aan coronavaccinatie het risico op immuun-gemedieerde neurologische aandoeningen niet verhoogt. Na vaccinatie kwamen aangezichtsverlamming van Bell, Guillain-Barré syndroom en encefalomyelitis niet vaker voor dan verwacht. Het aantal gevallen van myelitis transversa was te klein om te analyseren.

Opmerkelijk genoeg kwamen aangezichtsverlamming van Bell, encefalomyelitis en Guillain-Barré-syndroom na coronavirus-infectie respectievelijk 1,3, 6,89 en 3,53 keer vaker voor dan verwacht. Belangrijk is dat deze risico’s in absolute termen voor het individu klein blijven. Als voorbeeld: in het geval van encefalomyelitis betekent het relatieve risico van 6,89 een toename van 2 gevallen per jaar naar 11 gevallen per jaar.

Medische informatica
Prof. Daniel Prieto-Alhambra, verbonden aan de Universiteit van Oxford en de afdeling Medische Informatica van het Erasmus MC, was een van de hoofdonderzoekers. Hij zegt: ‘Deze studie laat duidelijk zien hoe medische informatica en real world evidence het verschil kunnen maken. Met een conventionele studie zouden we deze conclusies niet kunnen hebben trekken. Omdat deze aandoeningen zo zeldzaam zijn, hadden we zeer grote patiëntaantallen en veel statistische power nodig.’

Hij voegt eraan toe: ‘Deze gegevens tonen nogmaals aan dat Covid-19 veel schadelijker is dan vaccins als het gaat om gezondheidsuitkomsten. Onze resultaten zouden degenen die nog niet zijn gevaccineerd, moeten aanmoedigen om dat alsnog snel te laten doen.’

8,3 miljoen personen
De onderzoekers includeerden 8,3 miljoen personen die ten minste één dosis van een coronavaccin kregen (Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna of Janssen), 735.870 niet-gevaccineerde personen met een positieve Covid-19-test en 14,3 miljoen personen uit de algemene bevolking.

Dit is een observationele studie, dus de onderzoekers kunnen geen oorzakelijk verband vaststellen. Ook kunnen ze niet uitsluiten dat hun resultaten zijn beïnvloed door onontdekte verschillen tussen de groepen of verkeerde classificatie van de neurologische aandoeningen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Geen hogere kans op neurologische aandoeningen na coronavaccin
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 17 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!