Kanker kan uitzaaien naar de botten

Wetenschappers van het UMC Utrecht hebben een subsidie van 600.000 euro van ZonMw ontvangen om een nieuwe behandeling voor uitzaaiingen in de wervelkolom verder te onderzoeken. De nieuwe behandeling bestaat uit heel gerichte bestraling van de aangedane wervels, direct gevolgd door een operatie. Met de financiering kan het UMC Utrecht starten met de BLEND-studie, die de nieuwe aanpak vergelijkt met de huidige standaardbehandeling. 

Kanker kan uitzaaien naar de botten. Als dat gebeurt, ontstaan er vaak uitzaaiingen in de wervelkolom. Kankersoorten waar dit bij kan voorkomen zijn bijvoorbeeld prostaatkanker, longkanker, nierkanker en borstkanker. 

De standaardbehandeling bij werveluitzaaiingen gaat zo
Uitzaaiingen in de wervelkolom zijn vaak pijnlijk en geven patiënten een slechtere kwaliteit van leven. De uitzaaiingen kunnen er ook voor zorgen dat de wervelkolom instabiel wordt, met kans op een wervelbreuk en een dwarslaesie. Dan is vaak een operatie nodig om de wervelkolom weer stabiel te maken. 

Het duurt een paar weken voordat de operatiewond is genezen. Vervolgens krijgt een patiënt voor een aantal weken bestraling op de wervelkolom. Met deze behandeling duurt het vrij lang voordat patiënten minder last hebben van pijn, weer meer mobiel zijn en andere behandelingen kunnen krijgen, zoals chemotherapie of doelgerichte therapie. 

Een nieuwe, kortere behandeling waarmee patiënten sneller profijt hebben
De onderzoekers van het UMC Utrecht willen dit traject verkorten. Ze hebben een behandeling ontwikkeld waarmee patiënten eerst bestraling op de wervelkolom krijgen en binnen 1 of 2 dagen erna de operatie.

Dat kan door een andere vorm van bestraling te gebruiken: stereotactische radiotherapie. Hiermee kan een arts de uitzaaiing in de wervelkolom heel precies bestralen, zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Omdat er weinig schade komt, kan de operatie direct na de bestraling plaatsvinden.

Jorrit-Jan Verlaan is hoogleraar orthopedische chirurgie en de bedenker van de nieuwe behandelvolgorde: “Door precisiebestraling te gebruiken, bijten de 2 behandelingen elkaar niet meer,” aldus Jorrit-Jan. “We kunnen ze meteen na elkaar geven. Dat bespaart tijd voor de zorgverleners en voor de patiënten. We verwachten dat de patiënten zo eerder mobiel zijn, hun pijn sneller afneemt en ze vlugger andere behandelingen kunnen krijgen.”

De nieuwe behandeling vergelijken met de huidige standaard
Met de subsidie van ZonMw kunnen de onderzoekers de nieuwe, kortere behandeling vergelijken met de huidige standaardbehandeling. Het onderzoek heet: de BLEND-studie.

Patienten met werveluitzaaiingen die meedoen met onderzoek, loten voor 1 van de groepen. Ze hebben zelf geen invloed op welke behandelvolgorde ze krijgen. Zo kunnen de onderzoekers heel nauwkeurig zien wat het effect is van de nieuwe combinatie met precisiebestraling ten opzichte van de standaardbehandeling. Dit heet een ‘gerandomiseerde studie’. 

Prof. Lenny Verkooijen is hoogleraar klinische evaluatie van beeldgestuurde interventies en heeft de BLEND-trial samen met Jorrit-Jan bedacht. “Na 4 weken na de start van de behandeling gaan we het lichamelijk functioneren van de patiënten in beide groepen vergelijken,” licht ze toe. “Ook meten we hoe lang patiënten in het ziekenhuis verblijven, in welke mate pijnklachten zijn afgenomen, of er nog andere bijwerkingen zijn en wat hun algehele kwaliteit van leven is. Dit vergelijken we ook met de kosten van beide behandelvolgordes. We denken dat de nieuwe behandelvolgorde van eerst bestraling en dan de operatie voor patiënten gunstiger is en ook goedkoper uitvalt.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/beurs-voor-nieuwe-behandeling-werveluitzaaiingen
Originele titel: Beurs voor nieuwe behandeling werveluitzaaiingen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2021-12-20

Relevante artikelen ...

Subsidie voor ontwikkelen precieze insulinetherapie Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker kan worden opgenomen door alle cellen in het lichaam Onder leiding van prof. dr. Bastiaan de Galan van Maa... Wetenschap & onderwijs Tue, 22 Nov 2022, 16:04:21
HIV-behandeling kan sterk verminderen door mindere controle Het humaan immunodeficiëntievirus (HIV) heeft een grote invloed op de wereldgezondheid en treft veel lage- en middeninkomenslanden Wanneer een HIV-be... Wetenschap & onderwijs Thu, 10 Nov 2022, 15:24:50
Onderzoek naar traag werkende schildklier Maar liefst 500.000 Nederlanders gebruiken medicijnen voor een traag werkende schildklier De afdeling Interne Geneeskunde van het Erasmus MC gaat dez... Wetenschap & onderwijs Mon, 31 Oct 2022, 15:58:28
Subsidie voor betere opsporing van teruggekeerde longkanker Na de diagnose krijgen veel longkankerpatiënten een behandeling die gericht is op genezing Onderzoekers van het Radboudumc en Amsterdam UMC ontvangen... Wetenschap & onderwijs Thu, 22 Sep 2022, 18:53:10
Subsidie voor onderzoek om behandeling van mondkanker te verbeteren Een deel van de mensen met mondkanker heeft bij diagnose uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals Prof. Remco de Bree en dr. Marielle Philippens va... Wetenschap & onderwijs Thu, 26 May 2022, 12:43:10
Lichtgevende stof werkt goed bij het opsporen van lymfeklier uitzaaiingen bij schildklierkanker Het onderzoek is van groot belang, want uitzaaiingen in de lymfeklieren komen veel voor bij zowel schildklierkanker als andere soorten kanker Onderzo... Wetenschap & onderwijs Sun, 24 Apr 2022, 07:24:06

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com