Kanker kan uitzaaien naar de botten

Wetenschappers van het UMC Utrecht hebben een subsidie van 600.000 euro van ZonMw ontvangen om een nieuwe behandeling voor uitzaaiingen in de wervelkolom verder te onderzoeken. De nieuwe behandeling bestaat uit heel gerichte bestraling van de aangedane wervels, direct gevolgd door een operatie. Met de financiering kan het UMC Utrecht starten met de BLEND-studie, die de nieuwe aanpak vergelijkt met de huidige standaardbehandeling. 

Kanker kan uitzaaien naar de botten. Als dat gebeurt, ontstaan er vaak uitzaaiingen in de wervelkolom. Kankersoorten waar dit bij kan voorkomen zijn bijvoorbeeld prostaatkanker, longkanker, nierkanker en borstkanker. 

De standaardbehandeling bij werveluitzaaiingen gaat zo
Uitzaaiingen in de wervelkolom zijn vaak pijnlijk en geven patiënten een slechtere kwaliteit van leven. De uitzaaiingen kunnen er ook voor zorgen dat de wervelkolom instabiel wordt, met kans op een wervelbreuk en een dwarslaesie. Dan is vaak een operatie nodig om de wervelkolom weer stabiel te maken. 

Het duurt een paar weken voordat de operatiewond is genezen. Vervolgens krijgt een patiënt voor een aantal weken bestraling op de wervelkolom. Met deze behandeling duurt het vrij lang voordat patiënten minder last hebben van pijn, weer meer mobiel zijn en andere behandelingen kunnen krijgen, zoals chemotherapie of doelgerichte therapie. 

Een nieuwe, kortere behandeling waarmee patiënten sneller profijt hebben
De onderzoekers van het UMC Utrecht willen dit traject verkorten. Ze hebben een behandeling ontwikkeld waarmee patiënten eerst bestraling op de wervelkolom krijgen en binnen 1 of 2 dagen erna de operatie.

Dat kan door een andere vorm van bestraling te gebruiken: stereotactische radiotherapie. Hiermee kan een arts de uitzaaiing in de wervelkolom heel precies bestralen, zonder het omliggende weefsel te beschadigen. Omdat er weinig schade komt, kan de operatie direct na de bestraling plaatsvinden.

Jorrit-Jan Verlaan is hoogleraar orthopedische chirurgie en de bedenker van de nieuwe behandelvolgorde: “Door precisiebestraling te gebruiken, bijten de 2 behandelingen elkaar niet meer,” aldus Jorrit-Jan. “We kunnen ze meteen na elkaar geven. Dat bespaart tijd voor de zorgverleners en voor de patiënten. We verwachten dat de patiënten zo eerder mobiel zijn, hun pijn sneller afneemt en ze vlugger andere behandelingen kunnen krijgen.”

De nieuwe behandeling vergelijken met de huidige standaard
Met de subsidie van ZonMw kunnen de onderzoekers de nieuwe, kortere behandeling vergelijken met de huidige standaardbehandeling. Het onderzoek heet: de BLEND-studie.

Patienten met werveluitzaaiingen die meedoen met onderzoek, loten voor 1 van de groepen. Ze hebben zelf geen invloed op welke behandelvolgorde ze krijgen. Zo kunnen de onderzoekers heel nauwkeurig zien wat het effect is van de nieuwe combinatie met precisiebestraling ten opzichte van de standaardbehandeling. Dit heet een ‘gerandomiseerde studie’. 

Prof. Lenny Verkooijen is hoogleraar klinische evaluatie van beeldgestuurde interventies en heeft de BLEND-trial samen met Jorrit-Jan bedacht. “Na 4 weken na de start van de behandeling gaan we het lichamelijk functioneren van de patiënten in beide groepen vergelijken,” licht ze toe. “Ook meten we hoe lang patiënten in het ziekenhuis verblijven, in welke mate pijnklachten zijn afgenomen, of er nog andere bijwerkingen zijn en wat hun algehele kwaliteit van leven is. Dit vergelijken we ook met de kosten van beide behandelvolgordes. We denken dat de nieuwe behandelvolgorde van eerst bestraling en dan de operatie voor patiënten gunstiger is en ook goedkoper uitvalt.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcutrecht.nl/nieuws/beurs-voor-nieuwe-behandeling-werveluitzaaiingen
Originele titel: Beurs voor nieuwe behandeling werveluitzaaiingen
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2021-12-20

Relevante artikelen ...

Ontwikkeling innovatief kankermedicijn krijgt financiering Een tumor bezit vaak verschillende type cellen en kenmerken, waardoor ze lastig heel specifiek  te behandelen zijn Wetenschappers van het Maastr... Wetenschap & onderwijs Sun, 25 Jul 2021, 16:06:26
Onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van kniedistractie Een onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van kniedistractie voor patiënten met knie-artrose onder de 65 jaar ontvangt 6,7 miljoen euro Kniedistrac... Wetenschap & onderwijs Tue, 13 Jul 2021, 14:41:21
Janssen-vaccin in combinatie met andere coronavaccins opnieuw onderzocht Een samenwerking bestaande uit 4 academische centra in Nederland (Erasmus MC, UMC Groningen, LUMC en Amsterdam UMC) doen een grootschalige studie Vie... Wetenschap & onderwijs Tue, 22 Jun 2021, 14:17:24
Subsidie voor het project MI-Robot Meer precisie door selectievere MRI-scan De twee Gelderse bedrijven Soteria Medical en Tesla Dynamic Coils hebben met het Radboudumc ruim een miljoen... Wetenschap & onderwijs Tue, 01 Jun 2021, 14:47:38
30 miljoen euro naar kankeronderzoek van het KWF Flinke impuls aan kankeronderzoek in coronatijd Borstkanker sneller opsporen met slimme MRI, beter begrip van trombose bij kanker en passende zorg ... Wetenschap & onderwijs Thu, 15 Apr 2021, 08:08:14
Kennisconsortium krijgt acht miljoen euro Het project verbindt een ongekend aantal invloedrijke Nederlandse spelers op het gebied van AI in een viertal steden Maar liefst € acht miljoen is va... Wetenschap & onderwijs Wed, 07 Apr 2021, 09:41:40