Met onder meer DNA-onderzoek, organoïden en live beeldvorming van het tumorgedrag gaan zij de invloed van veelvuldige mutaties op het ontstaan van uitzaaiingen en therapieresistentie bestuderen.

De onderzoeksgroep van Hugo Snippert (Molecular Cancer Research) ontvangt 1 miljoen dollar voor onderzoek naar tumorontwikkeling bij maagkanker. Met onder meer DNA-onderzoek, organoïden en live beeldvorming van het tumorgedrag gaan zij de invloed van veelvuldige mutaties op het ontstaan van uitzaaiingen en therapieresistentie bestuderen. Ze doen dat samen met onderzoekers uit Oostenrijk en Zuid-Korea. De kennis helpt om de behandeling van maagkanker te verbeteren.

Het bedrag dat is toegekend door het internationale Human Frontier Science Program Organization (HFSP) ondersteunt voor drie jaar het onderzoek naar tumorontwikkeling bij maagkanker dat een internationaal team, geleid door Hugo Snippert (UMC Utrecht), Bon-Kyoung Koo (Oostenrijk) en Young-Seok Ju (Zuid-Korea) zal uitvoeren. De Young Investigator Grants van HFSP zijn zeer prestigieuze onderzoeksbeurzen: aan slechts acht van de 158 ingediende voorstellen is een grant toegekend.

Genetische variatie
Normaal gesproken zijn mutaties in het DNA te voorkomen door een veelvoud aan verschillende reparatieprocessen. Kanker ontwikkelt door een continue opeenstapeling van nieuwe mutaties in de verschillende tumorcellen. Dit gebeurt veelal omdat de DNA-reparatieprocessen onvoldoende functioneren. Op de lange termijn leidt dit ertoe dat de genetische code van tumorcellen steeds meer van elkaar gaan verschillen. Deze genetische variatie vergroot de kans op uitzaaiingen en het optreden van therapieresistentie en heeft daardoor een negatieve invloed op de overleving.

Hypermutatietumor
Sommige kankertypes kennen zo veel DNA-mutaties, dat ze hypermutatietumoren worden genoemd. Vaak heeft dit te maken met bepaalde enzymen. Hoewel bekend is dat deze enzymen betrokken zijn bij het ontstaan van veel nieuwe mutaties en de ontwikkeling van tumorcellen, zijn het mechanisme en de details van deze processen nog onbekend. Door het combineren van nieuwe technieken als genoomsequencing, CRISPR/Cas9, 3D-organoïden en live-imaging van tumorcelgedrag kunnen de onderzoekers de invloed van hypermutaties op het ontstaan van nieuwe (uitzaaiende of resistente) sub-klonen van de tumor bestuderen, en dan met name in relatie tot maagkanker.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 1 miljoen dollar voor internationale studie naar ontwikkeling van maagkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 11 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!