(advertentie)

INGimage

Cardiovasculaire onderzoekers hebben een extra factor gevonden die bijdraagt aan de zogeheten Frank-Starling wet van het hart, die rond 1900 is ontdekt.

Hierdoor gaat het hart harder werken als er meer bloed naar het hart toestroomt. Lange tijd is gedacht dat het mechanisme enkel is gebaseerd op een rekafhankelijke toename van de calciumgevoeligheid van het hart. Dit heeft te maken met de dunne (actine) filamenten in de sarcomeren, waaruit de hartspier is opgebouwd.

Nu blijkt ook de rekgevoeligheid ('mechanosensing') van de dikke (myosine) filamenten een rol te spelen. Nieuwe geneesmiddelen om de hartfunctie te stimuleren kunnen zich dus ook richten op het dikke filament. Zij werken zeer waarschijnlijk efficiënter dan de huidige geneesmiddelen.

Onderzoekers uit Florence, Grenoble en prof. dr. Ger Stienen van VUmc hebben deze ontdekking onlangs gepubliceerd in een artikel in Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS). Dat is in de toekomst goed nieuws voor patiënten met hartfalen en erfelijke hartspierziekten.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-04-18

Relevante artikelen ...

Slangengif als inspiratie voor redmiddel tegen bloedingen Slangengif en bloedverdunners: op het eerste gezicht hebben ze niets met elkaar te maken. Maar voor een onderzoeksgroep van Leids Universitair Medi... Wetenschap & onderwijs Thu, 14 Sep 2017, 13:23:59