Vier onlangs gepromoveerde Leidse onderzoekers ontvangen een Rubiconfinanciering van NWO om onderzoek te doen in het buitenland.

In totaal hebben 22 wetenschappers een Rubiconbeurs ontvangen. Deze beurs is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers internationale onderzoekservaring op te laten doen.

Joanna Pawlak
Joanna Pawlak (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) gaat naar Yale University School of Medicine om onderzoek te doen naar T-killercellen. Deze immuuncellen kunnen tumoren en virus-geïnfecteerde cellen herkennen aan kleine afwijkende eiwitten op het celoppervlak, en vervolgens vernietigen. Pawlak gaat onderzoeken hoe en waar deze kleine eiwitten worden bewerkt zodat de T-killercellen ze kunnen herkennen.

Margot Pont
Margot Pont (LUMC) gaat naar het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle. Sommige afweercellen van een patiënt met kanker kunnen buiten het lichaam worden aangepast, en vervolgens worden teruggeplaatst in de patiënt om de kanker te bestrijden. Pont gaat onderzoeken hoe de deze CAR-T-cellen buiten het lichaam te verbeteren zijn, zodat zij de kankercellen nog effectiever kunnen vernietigen.

Changshen Wu
Changsheng Wu (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) gaat naar het Laboratory of Genetically Encoded Small Molecules van de Rockefeller University, waar wordt gewerkt aan nieuwe typen antibiotica. Hij zal zich richten op nu nog onbekende eiwitten van micro-organismen in de bodem. Deze eiwitten kunnen bepaalde chemische reacties versnellen en daarmee nieuwe stoffen produceren voor de ontwikkeling van potentiële geneesmiddelen.

Evin Aktar
Evin Aktar gaat onderzoek doen bij het Cognitive Affect and Temperament Lab van Penn State University. Zij gaat onderzoeken hoe verbale informatie van ouders de fysiologie, de gedachten en het gedrag van kinderen in sociale situaties beïnvloedt. Ook kijkt zij welke rol het temperament van het kind hierbij speelt.

Belangrijke carrièrestap
De Leidse onderzoekers hebben alle drie een beurs gekregen om 24 maanden onderzoek te gaan doen in een onderzoeksinstelling in het buitenland. Ervaring in het buitenland is veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Naast de Leidse onderzoekers hebben nog 18 anderen een beurs gekregen, voor tijdsperioden tussen 14 en 24 maanden. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

Over de Rubicon
In totaal dienden 78 onderzoekers een aanvraag in voor Rubicon. Twaalf laureaten gaan naar de Verenigde Staten, vier naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Duitsland, één naar Australië, één naar Canada, één naar Frankrijk en één naar België. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon. Het programma Rubicon bestaat sinds 2005. Het is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘Veni, vidi, vici’.

Bron: Universiteit Leiden


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!