Bijna een op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorverlies.

Voor een deel van hen is dit blijvend. Onderzoekers zien een relatie met het veelvuldig hebben van een oorontsteking.

Klachten

De onderzoekers van het Erasmus MC hebben voor het eerst in Nederland gemeten hoe vaak gehoorverlies voorkomt bij een grote groep jonge kinderen zonder klachten. De resultaten hebben zij online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Belemmeren

Gehoorverlies is wereldwijd een groot probleem en is vaak onomkeerbaar. Op jonge leeftijd kan het kinderen belemmeren in hun ontwikkeling en minder goede prestaties op school. Uit de landelijke gehoorscreening blijkt dat een kleine groep kinderen wordt geboren met gehoorverlies. Maar het lijkt erop dat een veel grotere groep kinderen al op jonge leeftijd blijvend gehoorverlies oploopt.

Harde muziek

"Er wordt veel gesproken over gehoorschade en de hinderlijke gevolgen hiervan, maar het ontbreekt aan echte metingen", zegt onderzoeker Carlijn le Clercq. "Om hier beter zicht op te krijgen en ook op de factoren die een rol spelen bij gehoorverlies, is het belangrijk om te weten hoe het gesteld is met het gehoor van jonge kinderen nog voordat zij zijn blootgesteld aan harde muziek tijdens uitgaan. Uit onze studie blijkt dat bijna een op de vijf jonge kinderen geen optimaal gehoor heeft."

Verkoudheid

De onderzoekers namen bij ruim 5.000 kinderen een gehoortest af. In totaal had 17,5% een vorm van gehoorverlies. Bij een deel van hen gaat het om tijdelijk verlies dat meestal wordt veroorzaakt door een verkoudheid of oorontsteking. Maar waarschijnlijk heeft bijna 8% permanent gehoorverlies. Le Clercq: "Hoewel het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen gaat, waar zij zelf in dit stadium misschien nog niet zo veel van merken, is het aantal jonge kinderen dat hiermee te maken heeft alarmerend groot. Zeker als je bedenkt dat de pubertijd, waarin zij mogelijk gehoorschade oplopen in de discotheek of op muziekfestivals, nog moet komen. Ook zien wij een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontsteking op jonge leeftijd en krijgen van permanente gehoorschade."

Generation R

De wetenschappelijke publicatie is online te lezen op de website van tijdschrift JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery. De studie is onderdeel van Generation R. Dit bevolkingsonderzoek volgt de groei, ontwikkeling en gezondheid van Rotterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!