In 2018 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 189,5 miljard CO2 carbon dioxide -equivalenten, 2 procent minder dan in 2017

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is in 2018 met 2 procent gedaald. De daling hangt samen met de afname van het steenkoolgebruik voor de productie van elektriciteit. Dat melden RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu /Emissieregistratie en het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  op basis van voorlopige cijfers. Nederland heeft als doelstelling om in 2020 een broeikasgasuitstoot te hebben die 25 procent onder het niveau van 1990 ligt. In 2018 was de uitstoot 14,5 procent lager dan in 1990.

In 2018 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen in Nederland 189,5 miljard CO2 carbon dioxide -equivalenten, 2 procent minder dan in 2017. Het grootste deel van deze daling (75 procent) hangt samen met een lagere CO2-uitstoot door energiebedrijven. Het overige deel is toe te schrijven aan een krimp van de rundveestapel, die samenhangt met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel en aan een kleinere industriële CO2-uitstoot.

Uitstoot energiebedrijven weer op niveau van 2013
Nederland stootte vorig jaar 161 miljard kilo CO2 uit. Dat is 4 miljard kilo (2 procent) minder dan een jaar eerder. De CO2-uitstoot door energiebedrijven daalde van 48 miljard kilo in 2017 naar 45 miljard kilo een jaar later. Daarmee ligt deze uitstoot weer op het niveau van 2013. 

De ingebruikname van nieuwe kolencentrales zorgde voor een piek in de CO2-uitstoot in 2015, in de jaren daarna daalde deze uitstoot door het stapsgewijs stilzetten van oude kolencentrales. Het wegvallen van kolenstroom werd in 2018 gecompenseerd door een grotere import van elektriciteit, waarbij de aardgascentrales op hetzelfde niveau bleven doordraaien.

Economie groeit, uitstoot daalt
Er heeft een ontkoppeling plaatsgevonden tussen uitstoot en economische groei. Sinds 1990 is de uitstoot van broeikasgassen met 14,5 procent gedaald;. In dezelfde periode is het Bruto Binnenlands Product (BBP Bruto Binnenlands Product ) met ruim 70 procent gegroeid. Voor CO2 is de uitstoot ongeveer gelijk gebleven sinds 1990, ondanks de groei. Voor de overige broeikasgassen (methaan, lachgas en de F gassen) is een daling opgetreden. 

Definitieve cijfers over 1990- 2017 bekend
Over de periode 1990-2017 is de daling in de uitstoot van broeikasgassen vastgesteld op 12,6 procent. Dit blijkt uit de internationale rapportage over de uitstoot van broeikasgassen die jaarlijks door de Emissieregistratie wordt uitgebracht. De Emissieregistratie stelt de emissies van alle relevante Nederlandse bronnen vast.

De Emissieregistratie monitort of Nederland voldoet aan de internationale klimaatverplichtingen (Kyoto protocol) en richtlijnen op het gebied van grootschalige luchtverontreiniging (NECD, Göteborg protocol). Daarnaast bepaalt de Emissieregistratie waar op welke locatie de emissies in Nederland vrijkomen. Deze emissiekaarten zijn input voor berekeningen van onder meer het Schone Luchtakkoord (SLA) en het Programma Aanpak Stikstof (PAS).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Uitstoot broeikasgassen licht gedaald
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 09 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!