Een nieuw ontdekte kankercel verklaart waarom een teruggekeerd neuroblastoom niet meer behandelbaar is.

AMC-onderzoekers ontdekten dit nieuwe celtype in neuroblastoom-tumoren. Dit celtype blijkt resistent tegen de gangbare chemotherapie. De cel kan zich in grote getale vermenigvuldigen en doet dat vaak na een eerste - schijnbaar succesvolle - chemobehandeling. Dit publiceren onderzoekers Rogier Versteeg en Johan van Nes deze week in Nature Genetics.

Neuroblastoom is een agressieve tumor die bij jonge kinderen voorkomt. Veertig procent van de patiënten overlijdt uiteindelijk aan de ziekte. De behandeling van neuroblastoom is vaak zwaar: in- en uitwendige bestraling, chemotherapie, operaties, beenmergtransplantaties en tot slot een langdurige behandeling met immuuntherapie. Bij de meeste kinderen verdwijnt de tumor door deze behandeling, maar bij een deel keert de tumor na verloop van tijd terug en is dan niet meer behandelbaar. De tumor blijkt dan resistent tegen de chemotherapie.

Tot nu toe werd gedacht dat de tumor enkel uit één celtype bestaat. Versteeg en Van Nes ontdekten echter een nieuw celtype in de tumor dat verklaart waarom de behandeling een tweede keer niet meer aanslaat. Teruggekeerde neuroblastoom-tumoren blijken voor zo’n 80 procent te bestaan uit het nieuw ontdekte celtype. Dat celtype is resistent tegen gangbare behandelingen met chemotherapie.

Volgende stap
“Deze ontdekking biedt een fundamenteel nieuw inzicht in kanker. Het beeld van een neuroblastoom als ongeordende chaos van wild delende cellen verandert in een ziekte die opgebouwd is uit twee heel specifieke celtypen”, zo laten de onderzoekers weten.

De volgende stap is de zoektocht naar een therapie om ook dit celtype te kunnen doden en daarmee de terugkeer van de tumor te voorkomen. “Dit inzicht biedt op termijn een betere kans op genezing van patiëntjes met neuroblastoomkanker”.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!