(advertentie)

Dat blijkt uit de registratie van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland in 2018-2019

In 2019 registreerden de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit  en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018. Of er afgelopen jaar minder uitbraken waren of dat er alleen minder meldingen zijn, is niet bekend. De belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel blijft het norovirus. Dat blijkt uit de registratie van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland in 2018-2019.

In 2019 registreerden NVWA en GGD’en in totaal 735 voedselgerelateerde uitbraken, waarbij 3058 mensen ziek werden. In 2018 lag dat aantal op 756 uitbraken, met 2805 zieken. Net als in voorgaande jaren blijft norovirus de belangrijkste veroorzaker van geregistreerde voedselgerelateerde uitbraken, gevolgd door Salmonella en Campylobacter.

Voedselgerelateerde uitbraken
Mensen kunnen ziek worden van voedsel. Als twee of meer mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel, wordt dat een voedselgerelateerde uitbraak genoemd. Behandelend artsen en laboratoria moeten deze uitbraken melden aan de GGD’en. Mensen die vermoeden dat ze ziek zijn geworden door voedsel, kunnen dit ook zelf melden bij de NVWA. De genoemde getallen zijn lager dan het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken. Dat komt onder andere omdat niet iedereen die ziek is naar de huisarts gaat of de NVWA informeert. Het werkelijke aantal voedselgerelateerde infecties in Nederland wordt geschat op rond de 650.000 per jaar.

Hygiënische maatregelen
Een deel van de voedselgerelateerde infecties is te voorkomen door goed hygiënisch te werken in de keuken. Dit betekent handen wassen voor het koken, verschillende snijplanken en messen gebruiken voor rauw en gaar voedsel, en het eten goed laten garen.

Analyse registraties
De NVWA en de GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA onderzoekt het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb Centre for Infectious Disease Control ) van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  voegt de meldingen van de GGD’en en NVWA samen en analyseert ze als geheel. Deze analyse levert inzicht op over de oorzaken van voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, de mate waarin ze voorkomen en mogelijke veranderingen hierin door de jaren heen. Deze inzichten helpen bij het bestrijden van voedselgerelateerde uitbraken.

Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2018-2019

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/nieuws/norovirus-weer-belangrijkste-veroorzaker-van-ziekte-uitbraken-door-voedsel
Originele titel: Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
Datum: 2020-11-19

Relevante artikelen ...

Zes doses uit één bereide flacon van Pfizer blijft de norm In sommige ziekenhuizen bleken er zeven volledige doses opgetrokken te worden Tijdens de eerste periode van het vaccineren is gebleken dat er onduide... Anders Wed, 20 Jan 2021, 14:39:49
Door eerste lockdown luchtkwaliteit beter dan verwacht De concentratie stikstofdioxide (NO2 Stikstofdioxide ) verminderde  in het voorjaar met ongeveer 30% in drukke straten Door de maatregelen van d... Anders Mon, 11 Jan 2021, 19:10:11
Massale hulp van studenten Het platform Covid Vrijwilliger is opgezet om vraag en aanbod bij elkaar te brengen Ruim 800 UMCG-studenten zich hebben bij het platform Covid Vrijwi... Anders Sun, 10 Jan 2021, 07:30:59
Griepprikken nog steeds beschikbaar Het lijkt erop dat de griep dit seizoen mild zal verlopen Na het vaccineren van de meest kwetsbare mensen in Nederland zijn er nog steeds griepprikke... Anders Fri, 18 Dec 2020, 14:49:48
Week 50 laat weer toename van sterfte zien Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week In week 50 (7 tot en met 13 december 2020) overleden naar schatting 3 550 mensen... Anders Fri, 18 Dec 2020, 12:06:13
Bevolkingsonderzoek borstkanker om de drie jaar door personeelstekort Sinds 2019 was er al vertraging ontstaan door een tekort aan personeel Staatssecretaris Blokhuis heeft besloten de periode tussen twee uitnodigingen ... Anders Thu, 26 Nov 2020, 19:32:40