Geen grotere kans voor vrouwen die na een inseminatiebehandeling stil blijven liggen

Als vrouwen na een inseminatiebehandeling (IUI) stil blijven liggen, hebben ze geen grotere kans om zwanger te worden. Eerder onderzoek gaf wel aan dat vrouwen een grotere kans op zwangerschap zouden hebben als ze zouden blijven liggen na een inseminatiebehandeling. Maar het ging daarbij om een studie met een kleiner aantal vrouwen. Deze nieuwe studie - waaruit geen relatie tussen stilliggen en zwanger worden blijkt - is onder een veel grotere groep vrouwen uitgevoerd. De resultanten zijn gepubliceerd in Human Reproduction.

Eerder lieten twee kleinere onderzoeken een hoger zwangerschapspercentage zien bij vrouwen die na de IUI behandeling 15 minuten bedrust hadden gehad in vergelijking met vrouwen die direct opstonden. Dit positieve resultaat was voor onderzoekers van VUmc aanleiding om de uitkomsten te reproduceren. De biologische verklaring voor dit verschil was voor hen namelijk onduidelijk. Bovendien is uit onderzoeken gebleken dat spermacellen binnen 5 minuten de eileiders kunnen bereiken na intravaginale inseminatie en dat zij enkele dagen kunnen overleven in de baarmoeder. Waarom zou 15 minuten bedrust hierop effect hebben?

Het VUmc-onderzoek werd gedaan onder 498 vrouwen. De helft van de vrouwen mocht na de inseminatie direct opstaan. De andere helft bleef na inseminatie 15 minuten liggen. De cumulatieve zwangerschapspercentage per koppel was in de bedrust groep 32.2% en in de directe mobilisatie groep 40.0%, dit is niet statistisch significant verschillend.

Gezien de beschikbare studies is het positieve effect van het blijven liggen na inseminatiebehandeling dus op zijn minst twijfelachtig. Er is zo geen reden om patiënten na een inseminatiebehandeling te laten liggen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stilliggen na inseminatiebehandeling maakt je niet sneller zwanger
  • Datum: 24 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!