ZonMw geeft subsidies aan verschillende onderzoeken naar medicijnen tegen uiteen lopende aandoeningen

Chirurg Bas Groot Koerkamp heeft van ZonMw ruim drie ton subsidie ontvangen voor zijn studie naar een nieuwe methode om alvleesklierkanker te behandelen.

In de studie PREOPANC-3 gaan Groot Koerkamp en zijn onderzoekers onderzoeken of patiënten met alvleesklierkanker beter af zijn als ze eerst chemotherapie krijgen, en dan pas geopereerd worden. Het gaat om patiënten met zogeheten resectabel alvleesklierkanker: een tumor die nog te opereren is. Op dit moment worden deze patiënten eerst geopereerd waarna een aanvullende behandeling met chemotherapie volgt.

Chemotherapie alvleesklierkanker FOLFIRINOX en antipsychotica bij kinderen onder de loep

Met de subsidie van ZonMw, die in het kader staat van hun programma Goed Geneesmiddelen Gebruik, gaan de onderzoekers gedurende de studie het bloed van de deelnemers nauwlettend bestuderen. Ze willen weten of er aanwijzingen te vinden zijn aan de hand waarvan al in een vroeg stadium kan worden voorspeld bij welke patiënten de chemotherapie de beste effecten zal hebben. Van chemo is bekend dat niet iedereen er baat bij heeft.

Ct-DNA
‘We gaan op vijf momenten tijdens de studie het bloed onderzoeken op ct-DNA, circulerend tumor-DNA. We hopen subgroepen te identificeren bij wie de aanpak uit de PREOPANC-3 studie goed werkt, en bij wie het minder goed werkt.’

Met de subsidie van ZonMw wordt de logistiek van het bloedonderzoek bekostigd. ‘Het is een ingewikkelde en kostbare organisatie om te zorgen dat in álle 20 deelnemende ziekenhuizen op vijf vaste momenten, bij 375 patiënten bloed wordt afgenomen, geanalyseerd, getransporteerd naar het Erasmus MC en opgeslagen in de weefselbank. Dat vereist grote toewijding.’

Groot Koerkamp gebruikt in de PREOPANC-3 studie de chemotherapie FOLFIRINOX, een cocktail van 3 verschillende cytostatica. Voor mensen met uitgezaaide alvleesklierkanker is FOLFIRINOX al de standaardbehandeling. Ook is het de standaardbehandeling ná een operatie aan alvleesklierkanker.

Lees meer over de PREOPANC-studie.

Antipsychotica bij kinderen
Ook ziekenhuisapotheker Birgit Koch en kinder- en jeugdpsychiater Bram Dierckx zijn beloond met een subsidie van ZonMw. Koch en Dierckx krijgen geld voor hun studie SPACe 2 STAR, waarin zij onderzoeken of zogeheten Therapeutic Drug Monitoring de veiligheid van antipsychotica bij kinderen kan optimaliseren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Joyce de Bruijn
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Subsidies voor studies naar goed gebruik geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!