KWF trekt bijna vier miljoen euro uit voor onderzoeken die bijdragen aan een beter leven met en na kanker. In totaal trekt KWF geld uit voor 19 onderzoeken

Amsterdam UMC ontvangt van KWF bijdragen voor een verscheidenheid aan onderzoeksthema’s, zoals (ex-)patiënten en werk, een zeldzame vorm van kanker en immuuntherapie bij baarmoederhalskanker. Alle onderzoeken zijn volledig gefinancierd uit donaties en gaan nog dit jaar van start.

Terugkeer op de werkvloer
Bijna de helft van de mensen die kanker krijgen, is tussen de 18 en 65 jaar, oftewel in de werkende leeftijd. Voor veel (ex-)patiënten is werk een belangrijk onderdeel van hun herstel: het draagt bij aan kwaliteit van leven en financiële onafhankelijkheid. Zo'n 4 op de 10 werkende (ex-)patiënten is echter niet in staat om binnen een jaar na de diagnose het werk te hervatten. Bovendien is op de lange termijn de kans op werkloosheid voor (ex-)kankerpatiënten ongeveer 1,5 keer zo groot als bij mensen die geen kanker hebben gehad. In Amsterdam UMC is met eerdere KWF-financiering de MiLES-interventie ontwikkeld. Deze online tool ondersteunt werkgevers om hun werknemers met en na kanker optimaal te begeleiden bij terugkeer op de werkvloer. In dit vervolgonderzoek van wetenschapper Michiel Greidanus wordt de tool in de praktijk geïntroduceerd en gaan de onderzoekers bepalen in hoeverre deze kosteneffectief is.

Zeldzame kanker
Patiënten met een zeldzame vorm van kanker wachten gemiddeld langer op de (juiste) diagnose en ervaren meer onrust dan patiënten met een minder zeldzame vorm. Ook missen zij informatie en lotgenoten. Door minder (goede) behandelopties zijn hun vooruitzichten ook minder gunstig. Daarom is zeldzame kanker één van de speerpunten van KWF. Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker. In Amsterdam UMC doet klinisch patholoog Maaike Bleeker onderzoek naar voorstadia van schaamlipkanker. Ze onderzoekt of een nieuwe test kan voorspellen hoe hoog het risico is dat dat uit een voorstadium ook echt kanker ontstaat. Dat biedt de mogelijkheid tot maatwerk, waarbij controles en behandelingen worden afgestemd op het risico dat de individuele patiënt heeft om kanker te ontwikkelen.

De overige gefinancierde onderzoeken
 • Onder leiding van gynaecoloog-oncoloog Constantijne Mom wordt de veiligheid, giftigheid en het immunologisch effect van immuuntherapie onderzocht bij patiënten met vroeg-stadium baarmoederhalskanker.
 • Onderzoeker Olga Damman van de afdeling Sociale Geneeskunde gaat onderzoek doen naar de communicatie over risico’s, kansen en andere getalsmatige medische uitkomsten. Hoe worden zulke uitkomsten besproken met patiënten met lage gezondheidsvaardigheden en lage numerieke vaardigheden?
 • Hoogleraar Han Anema zal onderzoeken hoe een zogeheten verbeterdashboard is te gebruiken bij de zorg bij longkankeroperaties. Met een verbeterdashboard kunnen resultaten met een team worden besproken en geëvalueerd.
 • Een behandeling voor patiënten met uitzaaiingen in het buikvlies, in de lever en/of in de longen wordt onderzocht door gastrointestinaal chirurg Jurriaan Tuynman. Het gaat om een combinatie van chemotherapie, behandeling van uitzaaiingen en chirurgie (HIPEC).

KWF trekt bijna vier miljoen euro uit voor onderzoeken die bijdragen aan een beter leven met en na kanker. In totaal trekt KWF geld uit voor 19 onderzoeken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
 • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
 • Originele titel: KWF-steun voor Amsterdam UMC bij zes nieuwe onderzoeken naar kanker
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
 • Datum: 29 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!