(advertentie)

Alle patiënten in het Radboudumc krijgen hun maaltijden via het FoodforCare maaltijdconcept: zes keer per dag (in plaats van drie keer)  

Alle patiënten in het Radboudumc krijgen zes keer per dag kleine gerechten. Uit onderzoek van Dorian Dijxhoorn en collega’s blijkt nu dat zij hierdoor o.a. meer eiwitten binnen krijgen en beter in hun energiebehoefte worden voorzien dan wanneer ze de traditionele drie maaltijden per dag krijgen. De resultaten verschenen 9 november in Clinical Nutrition.
 
Sinds vorig jaar krijgen alle patiënten in het Radboudumc hun maaltijden via het FoodforCare maaltijdconcept: zes keer per dag (in plaats van drie keer) gaan voedingsassistenten met kleine gerechten langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de samenstelling en kiest zelf wat hij wil eten. Het assortiment bestaat uit een zeer breed aanbod verse, eiwitrijke gerechten die aantrekkelijk worden gepresenteerd.

Eerder onderzoek wees uit dat bij een ziekenhuisopname in Nederland 2% tot 38% van de patiënten ondervoed is. Het is daarom erg belangrijk dat het eten in het ziekenhuis voldoende eiwit en energie bevat, omdat dit bij kan dragen aan een betere gezondheidstoestand van patiënten.
 
Arts-onderzoeker Dorian Dijxhoorn en collega’s bekeken hoeveel eiwitten en kilocalorieën patiënten binnen kregen. Dit deden ze door op dag 1 en dag 4 van de ziekenhuisopname voorafgaand aan elke maaltijd op te schrijven wat de patiënt bestelde en na afloop te wegen wat er over was. De hoeveelheid eiwitten en kilocalorieën werden berekend aan de hand van de voedingswaarden van de verschillende recepturen. Dijxhoorn: “Al met al was het een heel intensief onderzoek. Nog niet eerder is zo nauwkeurig gemeten wat meer dan 600 patiënten binnen krijgen.” Ze voerden hun onderzoek op drie afdelingen van het Radboudumc uit: Maag-, Darm- Leverziekten; Gynaecologie/Urologie en Orthopedie. Dat deden ze eerst voor het bestaande maaltijdconcept (drie keer per dag een maaltijd) en later in het jaar nog een keer toen FoodforCare was ingevoerd. Deze resultaten werden met elkaar vergeleken.
 
Meer eiwitinname
Uit het onderzoek blijkt dat patiënten op dag 1 en 4 van hun opname meer eiwitten binnenkrijgen als ze zes keer per dag een kleine, eiwitrijke maaltijd mogen kiezen. Gemiddeld kregen patiënten op dag 1 79% van hun eiwitbehoefte binnen met het FoodforCare concept. Met drie maaltijden per dag was dit 59%.  Hetzelfde patroon was te zien op dag 4 (73% vs. 59% van de eiwitbehoefte).
In de FoodforCare groep behaalde 24% van de onderzochte patiënten op dag 1 en 23% van de patiënten op dag 4 hun dagelijkse eiwitbehoefte. Bij de drie maaltijden was dit 8% op beide dagen.
 
Patiënten kregen daarnaast op dag 1 gemiddeld gezien een groter deel van hun energiebehoefte binnen met de zes kleine gerechten. Naast de eiwit- en energie-inname onderzochten de wetenschappers ook de tevredenheid over de maaltijden. Patiënten vonden de kleine maaltijden lekkerder ruiken en er beter uitzien. Overall bleef de tevredenheid gelijk ten opzichte van het oude concept.
 
Vervolgonderzoek
Uit verdere analyses moet blijken of het nieuwe maaltijdconcept ook voor gezondheidsverbetering zorgt. Daar is op dit moment nog niks over te zeggen. Onderzoeker Manon van den Berg: “Bovendien gaan we starten met onderzoek naar FoodforCare in de thuissituatie met het oog op een goede voorbereiding en nazorg van de opgenomen patiënt.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Radboudumc
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2017/eerste-resultaten-onderzoek-voedingsconcept-foodforcare
Originele titel: Meer eiwitinname dankzij zes keer per dag kleine gerechten
Datum: 2021-05-18

Relevante artikelen ...

Multipel myeloom door druppel bloed in beeld gebracht Met één druppel bloed van de patiënt kan zeer nauwkeurig in beeld worden gebracht of het aantal kankercellen in het beenmerg toeneemt Een nieuwe meth... Wetenschap & onderwijs Sat, 27 Mar 2021, 11:06:29
Klinische fase I/II-studie voor het ABNCoV2-vaccin gestart Het onderzoek is goedgekeurd door de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) in Nederland Het Radboudumc is op 15 maart gestart met een klin... Wetenschap & onderwijs Wed, 17 Mar 2021, 15:12:44
Met serum uit donorbloed kunnen droge ogen behandeld worden De meeste mensen die last hebben van droge ogen, zijn geholpen met kunsttranen, oogdruppels die de tranen vervangen Mensen met extreem droge ogen kun... Wetenschap & onderwijs Wed, 17 Mar 2021, 14:56:48
Voorkomt een genetische pleister erfelijke doofheid Erfelijke doofheid kan zich op verschillende manieren uiten Tot pakweg veertig jaar kunnen ze goed horen, maar dan ineens slaat bij mensen met DFNA9 ... Wetenschap & onderwijs Wed, 03 Mar 2021, 11:45:04
Onderzoek naar bijwerkingen coronavaccins gestart Ook als u geen klachten heeft na een coronavaccinatie, kunt u meedoen Wie net gevaccineerd is, of een afspraak heeft voor een , kan meedoen aan een o... Wetenschap & onderwijs Tue, 02 Feb 2021, 19:46:11
Geen bescherming door tuberculosevaccin Vanwege de klinische implicaties voor patiënten geven de onderzoekers de belangrijkste bevindingen nu al vrij Het BCG-vaccin biedt kwetsbare oudere... Wetenschap & onderwijs Tue, 19 Jan 2021, 11:33:09