Wereldwijd leeft meer dan tachtig procent van de mensen met diabetes in landen waar veel tuberculose voorkomt

Het Radboudumc heeft met internationale partners een Europese subsidie gekregen van 4,8 miljoen euro. Daarmee gaan ze in Uganda en Tanzania duizenden mensen screenen op tuberculose, en het effect en de kosten van drie maanden preventieve behandeling voor tuberculose onderzoeken.
 
Mensen met diabetes hebben een drie keer hoger risico op tuberculose. Dit is belangrijk, want wereldwijd leeft meer dan tachtig procent van de mensen met diabetes in landen waar veel tuberculose voorkomt. Daar komt nog bij dat tuberculose bij diabetes vaak ernstiger verloopt; met meer sterfte en behandeling die vaker faalt. Afrika kent de snelste groei van diabetes. Over het exacte effect van diabetes op tuberculose in Afrika is nog vrij weinig bekend, maar door niet-gediagnostiseerde of slecht ingestelde suikerziekte-patiënten is het effect van diabetes op tuberculose daar misschien nog groter.
 
Preventie onderzoeken
Reinout van Crevel, hoogleraar Global Health en Infectieziekten en leider van het project, en Lindsey te Brake, onderzoeker bij de afdeling Apotheek, gaan met internationale partners de mogelijkheden van preventie daadwerkelijk onderzoeken. Jaarlijks treft de ziekte meer dan 10 miljoen mensen, van wie er meer dan 1 miljoen overlijden. Te Brake: “Naar schatting is een kwart van de wereldbevolking besmet met Mycobacterium tuberculosis; dus wél geïnfecteerd met de tuberkelbacil maar zonder er ziek van te zijn. Mensen met zo’n latente tuberculose-infectie hebben levenslang een risico om alsnog een actieve tuberculose te krijgen, en ziekte naar anderen te verspreiden.”
 
Ook preventie bij diabetici
Van Crevel: “Het terugdringen van tuberculose is onmogelijk zonder aandacht voor deze grote groep met een ‘latente tuberculose infectie’. Hoog-risico groepen zoals kleine kinderen en hiv-geïnfecteerden worden nu al preventief behandeld. Wij denken dat mensen met diabetes een logische volgende groep kunnen zijn. Dit onderzoeksproject is mede bedoeld om voldoende gegevens te verzamelen om daar een beslissing over te kunnen nemen.”
 
Logisch vervolg
De afgelopen jaren leidde Van Crevel een groot internationaal initiatief ’TANDEM’ (wat staat voor 'tuberculosis and diabetes mellitus’). Hier werden klinische studies in Afrika, Peru, Roemenië en Indonesië gecombineerd met laboratoriumonderzoek in het Radboudumc en andere laboratoria. Dit TANDEM-project heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd, onder andere over het sterk verhoogde risico op tuberculose bij de combinatie van suikerziekte en latente tuberculose. Dit nieuwe project is een logisch vervolg, waarbij ook meteen wordt gekeken naar kwaliteit van zorg, kosten, en epidemiologische effecten van diabetes op tuberculose in Afrika.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijna vijf miljoen voor preventie tuberculose onder mensen met suikerziekte in Afrika
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 jul 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!