Met de MTB-app, een initiatief van het AMC en het Radboudumc, zijn alle oncologische trials in Nederland volledig te doorzoeken.

Artsen kunnen voortaan eenvoudiger zien waar klinisch onderzoek naar nieuwe kankerbehandelingen wordt uitgevoerd. Met de MTB-app, een initiatief van het AMC en het Radboudumc, zijn alle oncologische trials in Nederland volledig te doorzoeken. Dat maakt het makkelijker voor artsen om hun patiënten met kanker attent te maken op mogelijke nieuwe behandelmethodes. De app is inmiddels beschikbaar via de appstores.

Een Moleculair Tumor Board (MTB) is een relatief nieuwe overlegvorm tussen medisch specialisten van verschillende disciplines waarin patiënten besproken worden op basis van het moleculair profiel van hun tumor. De MTB-app ondersteunt hierbij en is ontwikkeld op initiatief van prof. dr. Carla van Herpen, internist-oncoloog bij het Radboudumc, en prof. dr. Hanneke van Laarhoven, internist-oncoloog bij het AMC. De twee hoogleraren gaven in 2017 samen leiding aan een project om door heel Nederland moleculaire tumorboards (MTB’s) op te zetten.

Tijdens dit project bleek dat de deelnemende artsen geen goed overzicht hadden van het klinische onderzoek dat voor hun patiënten van belang kon zijn. Het kan namelijk voorkomen dat tumoren op verschillende plekken in het lichaam op moleculair niveau sterke overeenkomsten vertonen. Als dat zo is, ontstaan er nieuwe behandelopties: een prostaattumor zou dan bijvoorbeeld behandeld kunnen worden met een therapie die bij een op moleculair niveau vergelijkbare vorm van borstkanker goede resultaten heeft laten zien.

Voor een MTB is het belangrijk om gericht te kunnen zoeken in de beschikbare klinische trials, bijvoorbeeld naar specifieke biomarkers of andere moleculaire kenmerken. In de bestaande databases is dat niet mogelijk. Trials worden weliswaar centraal geregistreerd in online databases zoals trialregister.nl, maar deze databases zijn beperkt doorzoekbaar. In de meeste gevallen kan enkel op de titel van een onderzoek worden gezocht, wat in de praktijk betekent dat je vooral onderzoek vindt waarvan je op voorhand al wist dat het bestond.

De MTB-app maakt het mogelijk om de volledige tekst van oncologische trials uit verschillende databases (trialregister.nl, clinicaltrials.gov en oncokb.org) te doorzoeken op meerdere kenmerken. Alle trials van Nederlandse instituten zijn opgenomen in de app, evenals de trials van nabijgelegen Belgische en Duitse instituten. De MTB-app is daarmee een middel dat de effectiviteit van (regionale) moleculaire tumorboards kan vergroten, doordat het makkelijker wordt om patiënten te matchen met voor hen geschikte trials.

‘Naar regionale oncologienetwerken’

De MTB-app wordt gefinancierd door het Citrienfonds-programma ‘Naar regionale oncologienetwerken’. Het Citrienfonds van de NFU en ZonMw helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen.  Het programma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ wil de vorming van regionale oncologienetwerken in Nederland stimuleren, met betere en efficiëntere oncologische zorg voor patiënten als gevolg. Een van de pijlers in het programma is de vorming van regionale Multi Disciplinaire Overleggen  waarvan regionale moleculaire tumorboards een voorbeeld zijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Klinisch kankeronderzoek beter vindbaar met MTB-app
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 25 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!