Syrische vluchtelingen starten in september de opleiding tot operatieassistent

Het Radboudumc trok eind 2017 de stoute schoenen aan en vroeg vluchtelingenwerk mee te denken over hoe ze vluchtelingen met een C-status en een medische achtergrond konden werven voor de opleiding tot operatieassistent. Na een selectietraject van zes maanden, starten Syrische vluchtelingen in september met de opleiding tot operatieassistent. 

Op de huidige arbeidsmarkt is het knap lastig om goede operatieassistenten te werven. Ook is het steeds moeilijker om voldoende kandidaten met de juiste kwaliteiten voor de opleiding te vinden. Het Radboudumc ging daarom op zoek naar een alternatieve aanwas van studenten voor de opleiding tot operatieassistent. Een van de routes die ze wilden onderzoeken was die van vluchtelingen met een C-status (verblijf- en werkstatus) met een medische achtergrond. Dit, omdat bekend is dat binnen deze populatie veel potentieel zit, welke niet of nauwelijks de kans krijgen om enigszins op hun niveau een opleiding te volgen of aan het werk te gaan. Een gemiste kans voor de maatschappij, maar óók voor het Radboudumc en de OK.

Selectietraject
In december 2017 legden Barbara Betel, manager van de OK en Anna van der Hoek, hoofd van de zorgopleidingen van de Radboud Health Academy (initiatiefnemers voor deze pilot) voor het eerst contact met vluchtelingenwerk. ‘Barbara Betel; 'Gezamenlijk hebben we communicatie, voorwaarden en een inschrijf- en motivatieformulier opgesteld en uitgezet binnen de regio. Zo kwamen we vrij snel in contact met vluchtelingen met het juiste profiel die interesse hadden in meer informatie over de opleiding ’. Kandidaten met een verblijf- en werkvergunning, een medische achtergrond en die de Nederlandse taal lezen en spreken.

Van de 27 kandidaten die zich aanmeldden, hebben we 9 kandidaten geselecteerd op het soort medische achtergrond, hun motivatie, taalniveau en indien nodig de bereidheid om te verhuizen naar de omgeving Nijmegen. Na een informatie- en selectiebijeenkomst zijn uiteindelijk 6 kandidaten verder gegaan naar de laatste selectieronde. Hiervan starten uiteindelijk 2 kandidaten met de opleiding tot operatieassistent.

De kandidaten hebben heel verschillende achtergronden. Een van de kandidaten is Ziad Ovet, opgeleid en in Syrië werkzaam geweest als veearts en technisch en mechanisch monteur. De geselecteerde kandidaten voldoen aan de door de toezichthouder kwaliteit zorgopleidingen (CZO) wettelijk gestelde toelatingseisen van de opleiding.

Taal, cultuur en begeleiding
Betel; 'Op basis van ervaring in voorgaande trajecten met buitenlandse collega’s op onze werkvloer, weten we dat taal en cultuur belangrijke thema’s zijn om aandacht aan te besteden'. Het thema taal aan de kant van de kandidaten (medische terminologie, schrijven van rapportages etc) en cultuurbegrip aan beide kanten, bij zowel de OK als bij de kandidaten. Voor beiden thema's wordt, deels in samenwerking met de HAN, een programma opgezet en is subsidie aangevraagd.

De begeleiding van de studenten ligt zoals gebruikelijk is bij deze opleiding bij de HAN, de RHA en de professionals op de werkvloer. Voor de begeleiding is extra subsidie aangevraagd om dit te kunnen organiseren. Op de OK wordt de begeleiding ingericht via een buddy-systeem. Operatieassistenten die zelf graag de begeleiding van deze studenten op zich willen nemen krijgen hiervoor een aparte training.

De zorg heeft voortdurend te maken met krapte op de arbeidsmarkt. De pilot met deze studenten wordt daarom op de voet gevolgd door andere afdelingen binnen het Radboudumc.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Syrische vluchtelingen starten in september de opleiding tot operatieassistent
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 20 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!