De arbeidsmarkt laat grote tekorten zien aan verpleegkundigen, ook voor de IC

Donderdag 28 oktober overhandigde een team van IC-verpleegkundigen van het Radboudumc hun visie op de toekomst van hun vak aan de beroepsvereniging V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland). De visie geeft een beeld van hoe IC-verpleegkundigen zelf hun toekomst en de ontwikkelingen in het vak zien. Het vormt meteen de basis voor de verdere ontwikkeling van de IC-verpleegkundige zorg in het Radboudumc.

Visie verpleegkundige IC zorg 2030
In deze ‘Visie verpleegkundige IC zorg 2030’ hebben IC-verpleegkundigen gekeken hoe de IC-zorg er in 2030 uit moet zien. Vanuit de Nederlandse Federaties van umc’s (NFU) kwam de vraag om een herziening van de functie van IC-verpleegkundigen. De IC-verpleegkundigen van het Radboudumc hebben daarnaast ook gekeken naar de toekomst van de IC-zorg in het algemeen.

Een voorbeeld van IC-zorg die nu nog in het umc gegeven wordt, maar straks ook veilig thuis kan, is de zorg die nodig is om van de beademing af te komen als dat niet vanzelf lukt. Een ander voorbeeld is dat een patiënt die een complexe operatie heeft ondergaan, straks sneller naar huis kan na de operatie en via telemonitoring in de gaten wordt gehouden. Mocht er dan zorg nodig zijn, kan er direct actie ondernomen worden door zorgverleners. Dit voorbeeld geeft aan dat de techniek een belangrijke rol speelt ter ondersteuning van het toekomstige werk van IC-verpleegkundigen.

Wordt het dan onpersoonlijker? Nee, want juist door de ondersteuning door de techniek, heeft een IC-verpleegkundige meer tijd en aandacht voor de patiënt, zowel binnen de muren van het umc als in de nabijheid van het eigen (t)huis van de patiënt.

Loopbaanperspectieven
De arbeidsmarkt laat grote tekorten zien aan verpleegkundigen, ook voor de IC. Dit maakt de druk op de zorg groter. IC-verpleegkundigen hebben zelf ook nagedacht over hun loopbaanontwikkeling en zien vooral kansen in de netwerksamenwerking binnen de regio en verbreding van het vak in de acute zorgketen. In 2030 werken ze meer buiten de muren van het umc in de regio en samen met partners in de regio, hebben ze hun kennis op verschillende gebieden in de acute zorg verbreed (zorg in de ambulance, op de spoedeisende hulp en de acute opnameafdeling), worden zij geïnspireerd door de nieuwe (technische) mogelijkheden waardoor meer handelingen verschuiven van arts naar IC-verpleegkundige en zijn ze nog steeds, zo niet meer, gemotiveerde zorgprofessionals.

Een plan met ambitie
De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft aan alle umc’s in Nederland een oproep gedaan om een visie op het werk van de IC-verpleegkundige te formuleren waarin o.a. doorgroeimogelijkheden en eventuele taakverschuiving een plek krijgen. De IC-verpleegkundigen van het Radboudumc hebben zichzelf uitgedaagd om een brede visie op de toekomst te formuleren, gebaseerd op een hoog ambitieniveau. Hierbij is in de visie breder gekeken dan de oorspronkelijke vraag en is het totaal van de IC-zorg meegenomen.

Het complete visiedocument Visie verpleegkundige IC Zorg 2030 en een samenvatting zijn beschikbaar voor geïnteresseerden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: IC-verpleegkundigen schetsen eigen toekomst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 28 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!