Diep veneuze chirurgie is een bijzonder specialisme dat slechts op vier plekken in Nederland wordt aangeboden.

De zogeheten veneuze chirurgie biedt uitkomst voor patiënten die kampen met complexe vaatproblemen als gevolg van een trombose in het onderlichaam. Deze patiënten kunnen nog jaren na een trombose dagelijks hinder ondervinden van vervelende complicaties en moeten noodgedwongen een compressiekous dragen. Een operatie kan die problematiek echter verhelpen. Het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ is het expertisecentrum als het gaat om de veneuze chirurgie. Een behandeling die binnenkort ook in drie andere ziekenhuizen in Nederland aangeboden gaat worden.

Een bloedprop die een ader in het onderlichaam afknelt: een zogeheten diep-veneuze trombose. Hierdoor wordt de doorstroming vanuit de benen naar het hart geblokkeerd. Patiënten kampen na een dergelijke trombose nog vaak maanden tot jaren met de naweeën ervan. Er kan namelijk verlittekening in het bloedvat ontstaan waardoor de bloedstroom belemmerd blijft. Hierbij kunnen klachten ontstaan als zware, vermoeide, dikke benen met huidverkleuring, spataderen of wonden en een beperkte mobiliteit.

Kwaliteit van leven
Om klachten te verminderen moeten patiënten een compressiekous dragen en veel in beweging blijven, ondanks de fysieke ongemakken die dat met zich mee kan brengen. Er is echter een alternatief. “Een verstopping in de diep-gelegen aderen is lastig te behandelen en kan complex zijn”, zegt vaatchirurg prof. dr. Cees Wittens. “Maar de veneuze chirurgie biedt daarin een oplossing”. Tijdens de behandeling wordt een stent geplaatst in de verstopte ader, om deze weer open te zetten, zodat het bloed weer normaal kan stromen. “Dat verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk. Bij de meeste patiënten verdwijnen klachten als moeheid en opgezette kuiten of enkels en de compressiekous kan achterwege blijven.”

Verfijning 
Diep veneuze chirurgie is een bijzonder specialisme dat slechts op vier plekken in Nederland wordt aangeboden. Het Maastricht UMC+ is als academisch ziekenhuis het expertisecentrum waar de complexe operaties in de meeste gevallen worden uitgevoerd. “Er lopen tevens veel  onderzoeken op dit vakgebied”, zegt collega-vaatchirurg Jorinde van Laanen. “Daardoor kunnen we de ingreep nog verder verfijnen en kunnen we steeds meer mensen behandelen. Alles met het doel om patiënten hun oude leven met minder fysieke ongemakken weer te laten oppakken.”

Feiten en cijfers
In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 20.000 mensen te maken met een diep-veneuze trombose. Tot maximaal de helft van deze patiënten krijgt te maken met het zogenoemde post-trombotisch syndroom (PTS). Dat veroorzaakt de vervelende complicaties en belemmert patiënten in het dagelijks leven. Vaak lopen deze mensen (ondanks de compressiekous) jarenlang met klachten rond, terwijl een operatieve ingreep een alternatief kan bieden.  

Lees het verhaal van de sportieve Brigitte Verhoeven. De 45-jarige accountmanager en spinning-instructrice uit Noordwijk kampte sinds haar auto-ongeval in 1992 met complexe vaatproblematiek. De veneuze chirurgie van het Maastricht UMC+ bood uitkomst. De behandeling wordt binnenkort in nauwe samenwerking met het Maastricht UMC+ ook aangeboden in MC Slotervaart (Amsterdam), ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten) en ziekenhuis Rijnstate (Arnhem). 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Operatie voor complexe vaatproblemen biedt uitkomst
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 24 aug 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!