Straks is het mogelijk om nieuwe, zeer nauwkeurige chirurgische procedures te ontwikkelen die momenteel niet mogelijk zijn

Robot-geassisteerde microchirurgie verbetert de precisie van chirurgen en maakt nieuwe chirurgische procedures mogelijk

Microsure, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en het Maastricht UMC+, heeft een miljoeneninvestering ontvangen van Innovation Industries, een toonaangevend Nederlands hightech investeringsfonds.

Microsure is gericht op de ontwikkeling en het naar de markt brengen van chirurgische robots die chirurgen in staat stellen operaties met een verhoogde precisie uit te voeren. De investering stelt Microsure in staat om de weg naar de markt te versnellen. Microchirurgische ingrepen worden momenteel vaak begrensd door fysieke beperkingen van de chirurg. Het motion stabilizer systeem van Microsure verlegt dergelijke grenzen en maakt het mogelijk om microchirurgische ingrepen te doen die voorheen niet mogelijk waren. Voorts worden bestaande microchirurgische ingrepen met dit systeem mogelijk eenvoudiger, waardoor ze vaker, sneller en beter kunnen worden gedaan. Het systeem is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen microchirurgen van het Maastricht UMC+ en ingenieurs van de technische universiteit Eindhoven.

Beter en constanter resultaat 
Raimondo Cau, oprichter en Chief Technology Officer van Microsure, zegt hierover: "De hoogwaardige controle en precisie die wordt geboden door het Microsure motion stabilizer systeem bieden een beter en constanter chirurgisch resultaat. Dit maakt het mogelijk om nieuwe, zeer nauwkeurige chirurgische procedures te ontwikkelen die momenteel niet mogelijk zijn".

Klinische proef
Tom van Mulken, plastisch chirurg bij het Maastricht UMC+ en medeoprichter van Microsure vult aan: "De afgelopen maanden werd het systeem van Microsure al met succes gebruikt in een eerste klinische proef met acht microchirurgische operaties voor lymfoedeem in het Maastricht UMC+".

Enthousiast
"We zijn enthousiast over onze investering in Microsure", zegt Tom Schwarz, General Partner bij Innovation Industries. "Microsure verandert de manier waarop microchirurgie wordt uitgevoerd. De investering in Microsure volgt uit onze succesvolle samenwerking met de TU/e, een van onze partner-instituten. Met het systeem van Microsure worden complexe operaties eenvoudiger en kunnen er tevens operaties worden uitgevoerd die voorheen niet mogelijk waren.”

Technische Universiteit Eindhoven en Maastricht UMC+ stonden aan de wieg van de ontwikkeling van Microsure en zijn erg blij met de mogelijkheid die de financieringsronde Microsure biedt om het systeem verder te commercialiseren. “De investering van Innovation Industries toont de waarde en het potentieel van het onderzoek dat aan de TU/e wordt gedaan op het gebied van medische robotica”, zegt Sonja Vos, directeur TU/e Holding.