Centre for Ultrasound and Brain Imaging at Erasmus MC (CUBE) heeft een subsidie van € 2,4 miljoen gekregen

Het nieuwe Centre for Ultrasound and Brain Imaging at Erasmus MC (CUBE) ontvangt van NWO een omvangrijke subsidie van € 2,4 miljoen.

Uitdaging
Het begrijpen van het brein is een van de grootste uitdagingen van de huidige wetenschap. Door CUBE komt dit 'begrijpen' naar men hoopt dichterbij.

Doorbloeding
Wetenschappers van het Erasmus MC, de TU Delft en het Nederlands Herseninstituut gaan in het centrum de doorbloeding van de hersenen beter zichtbaar maken, met een nieuw soort echografie.

Beter begrijpen
Dankzij de snelheid en precisie van deze nieuwe afbeeldingstechniek kunnen neurowetenschappers beter bevatten hoe hersengebieden samenwerken. En neurochirurgen kunnen tumoren ermee duidelijker onderscheiden van gezond hersenweefsel, tijdens operaties.

fMRI niet perfect
Met de huidige techniek fMRI kan het brein levend in werking worden aanschouwd, maar deze techniek is niet perfect. Zo moet het hoofd worden gefixeerd, dus vastgezet, en is de snelheid en resolutie onvoldoende om levende processen scherp in beeld te brengen. Daarnaast is de apparatuur kostbaar en vergt deze veel onderhoud.

fUS veelbelovend
Er is dus een betere beeldtechniek nodig voor het bestuderen van het werkend brein. Een veelbelovende heet fUS. Deze kan de bloeddoorstroming in zelfs kleine vaten van de hersenen live zichtbaar maken. De verwachtingen zijn hoog, fUS wordt een 'real breakthrough in brain imaging' genoemd.

State-of-the-art
Het Erasmus MC heeft al prototypes van fUS (functional ultrasound) ontwikkeld. Ook is hiermee ervaring opgedaan. Met de NWO-subsidie kunnen het Erasmus MC, de TU Delft en het Nederlands Herseninstituut deze 'state-of-the-art ultrasound technology' in CUBE verder ontwikkelen en uitbouwen in Nederland, aldus de (Engelstalige) toelichting van prof. Chris de Zeeuw, hoofd Neurowetenschappen in het Erasmus MC.

Zie ook: filmpje TU Delft, met uitleg van Erasmus MC-neurochirurg Arnaud Vincent.