De nieuwe zorg heeft tot doel om deze patiënten sneller te laten terugkeren naar werk

Amsterdam UMC heeft een subsidie van meer dan een half miljoen euro van ZonMw gekregen om de zorg gericht op arbeidsparticipatie van patiënten met een knieprothese te verbeteren. De nieuwe zorg heeft tot doel om deze patiënten sneller te laten terugkeren naar werk. Met het onderzoeksgeld gaan wetenschappers en clinici van Amsterdam UMC, locatie VUmc (afdeling sociale geneeskunde) en Amsterdam UMC, locatie AMC (Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid en Orthopedie) en zes ziekenhuizen samenwerken om de effectiviteit van deze mogelijk betere zorg te evalueren.

'We zijn ontzettend blij met deze subsidie', zegt projectleider dr. Pieter Coenen. 'We verwachten dat ons programma kwaliteit van leven van patiënten met een knieprothese verbetert, terwijl de kosten voor gezondheidszorg en werkverzuim zullen verminderen.' De zorg houdt in een actieve verwijzing van de behandelend orthopedisch chirurg naar een (para)medisch gespecialiseerde casemanager, een revalidatieprogramma gericht op het halen van door de patiënt geformuleerde participatiedoelen en op maat advies via een mobiele app. In een groot onderzoek met patiënten vanuit zes ziekenhuizen in heel Nederland zal de effectiviteit van dit programma worden getest.

Schattingen geven aan dat er in 2030 zo'n 57.900 mensen een knieprothese nodig hebben in Nederland. Door deze operatie is de patiënt lang uit de running. Zo blijkt dat deze patiënten gemiddeld pas veertig weken na hun operatie terugkeren naar werk. Met de nieuwe zorg die in dit onderzoek zal worden geëvalueerd, denkt Amsterdam UMC de terugkeer naar werk aanzienlijk te kunnen versnellen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorg gericht op arbeidsparticipatie voor patiënten met knieprothese
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!