(advertentie)

De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond

Steeds meer mensen vermijden voedsel nadat zij een lichte allergische reactie hebben gehad. Het gaat hierbij om een milde voedselallergie: kruisallergie. Omdat er een tekort aan allergologen is, duurt het lang voordat deze patiënten gezien kunnen worden op het allergologie-spreekuur. Daarom is het UMCG gestart met het opleiden van diëtisten in de eerste lijn. De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond.

Patiënten die denken dat ze lijden aan voedselallergie kunnen rechtstreeks of na verwijzing van de huisarts bij de diëtisten terecht. Naast de allergie-diëtisten zijn er ook allergologie-spreekuren in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. De nu opgeleide diëtisten zijn werkzaam in de provincie Groningen. Na positieve evaluatie door patiënten zullen ook diëtisten in de provincies Drenthe en Friesland worden opgeleid. 

Kruisallergie
Kruisallergie is een vorm van voedselallergie voor vers fruit, rauwe groente of noten, die voorkomt met bij mensen met hooikoorts. De symptomen zijn redelijk mild en beperken zich tot het gebied van de mond en de keel (jeuk in de mond, gezwollen lippen of dichtzittende keel). Voedselallergie als gevolg van hooikoorts is geen primaire voedselallergie, waarbij je direct allergisch wordt voor voedingsmiddelen en niet via een omweg door het stuifmeel. Bij kruisallergie is het meestal niet nodig om de producten strikt te vermijden. Het is vaak juist beter ze in kleine hoeveelheden of in gekookte vorm te blijven eten vanwege de tolerantie van het afweersysteem. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMCG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Nieuwsberichten/Paginas/umcg-leidt-dietisten-in-eerstelijn-op-voor-behandeling-milde-voedselallergie.aspx
Originele titel: UMCG leidt dietisten in eerste lijn op voor behandeling milde voedselallergie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-10-12

Relevante artikelen ...

Onderzoek naar betere werking van medicijnen Een groot aantal patiënten reageert niet goed op veel gebruikte medicijnen Dr. Jingyuan Fu van de UMCG-afdelingen genetica en kindergeneeskunde heeft... Wetenschap & onderwijs Wed, 16 Dec 2020, 19:33:07
Subsidie voor onderzoek naar relatie tussen darmen en hersenen Onderzoekers gaan onderzoeken hoe de darmen ingezet kunnen worden in de strijd tegen hersenaandoeningen De Hersenstichting kent 1 miljoen euro toe aa... Wetenschap & onderwijs Wed, 14 Oct 2020, 15:08:00
Onderzoek hoe virussen in te zetten tegen kanker KWF-subsidie van 2 miljoen euro voor drie kankeronderzoeken UMCG Is het mogelijk om ons afweersysteem tegen virussen zo te herprogrammeren dat het ka... Wetenschap & onderwijs Wed, 23 Sep 2020, 09:31:19
Onderzoek naar rol overgewicht bij COVID-19 Uit recent onderzoek blijkt dat 77% van de COVID-19-patiënten die op een Nederlandse Intensive Care zijn behandeld, met overgewicht kampte De intensi... Wetenschap & onderwijs Thu, 27 Aug 2020, 17:47:40
NWO subsidie toegekend aan celbioloog Harrie Kampinga Het is de eerste keer dat vanuit dit fonds bijdrages zijn toegekend NWO heeft een subsidie toegekend aan celbioloog Harrie Kampinga. Hij krijgt deze,... Wetenschap & onderwijs Sat, 23 May 2020, 12:56:56
Resultaten bekend gemaakt van een celtherapie met vitamine D3 voor diabetes type 1 Cel­therapie voor diabetes type 1 met vitamine D3 blijkt veilig en haalbaar Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben in het wet... Wetenschap & onderwijs Sun, 10 May 2020, 15:22:20