De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond

Steeds meer mensen vermijden voedsel nadat zij een lichte allergische reactie hebben gehad. Het gaat hierbij om een milde voedselallergie: kruisallergie. Omdat er een tekort aan allergologen is, duurt het lang voordat deze patiënten gezien kunnen worden op het allergologie-spreekuur. Daarom is het UMCG gestart met het opleiden van diëtisten in de eerste lijn. De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond.

Patiënten die denken dat ze lijden aan voedselallergie kunnen rechtstreeks of na verwijzing van de huisarts bij de diëtisten terecht. Naast de allergie-diëtisten zijn er ook allergologie-spreekuren in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. De nu opgeleide diëtisten zijn werkzaam in de provincie Groningen. Na positieve evaluatie door patiënten zullen ook diëtisten in de provincies Drenthe en Friesland worden opgeleid. 

Kruisallergie
Kruisallergie is een vorm van voedselallergie voor vers fruit, rauwe groente of noten, die voorkomt met bij mensen met hooikoorts. De symptomen zijn redelijk mild en beperken zich tot het gebied van de mond en de keel (jeuk in de mond, gezwollen lippen of dichtzittende keel). Voedselallergie als gevolg van hooikoorts is geen primaire voedselallergie, waarbij je direct allergisch wordt voor voedingsmiddelen en niet via een omweg door het stuifmeel. Bij kruisallergie is het meestal niet nodig om de producten strikt te vermijden. Het is vaak juist beter ze in kleine hoeveelheden of in gekookte vorm te blijven eten vanwege de tolerantie van het afweersysteem. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMCG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Nieuwsberichten/Paginas/umcg-leidt-dietisten-in-eerstelijn-op-voor-behandeling-milde-voedselallergie.aspx
Originele titel: UMCG leidt dietisten in eerste lijn op voor behandeling milde voedselallergie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-10-12

Relevante artikelen ...

Onderzoeksubsidie naar immunotherapie met killercellen Killercellen zijn witte bloedcellen van het natuurlijke afweersysteem Het onderzoek naar het immunotherapie met killercellen bij uitgezaaide borstkan... Wetenschap & onderwijs Wed, 27 Oct 2021, 09:44:44
Poortadertrombose heel ander ziektebeeld dan beentrombose De poortader is een van de twee bloedvaten die de lever van bloed voorziet Bij ongeveer twee derde van de gevallen van trombose in de poortader bij p... Wetenschap & onderwijs Mon, 27 Sep 2021, 18:26:37
Data beschikbaar gesteld voor onderwijsprogramma AJSPH door Lifelines De Aletta Jacobs School of Public Health heeft de Regional Year Challenge in het leven geroepen Voor het eerst zijn gegevens vanuit het grote bevolki... Wetenschap & onderwijs Mon, 20 Sep 2021, 12:24:42
Sleutelgenen geïdentificeerd Onderzoekers vinden honderden ‘sleutelgenen’ die inzicht geven in ontstaan van ziekten Een internationale groep van meer dan 100 onderzoekers heeft o... Wetenschap & onderwijs Mon, 06 Sep 2021, 18:25:07
Zoektocht naar zuurstofarme kankercellen Kanker ontstaat door veranderingen in het DNA waardoor cellen ongecontroleerd gaan delen Kanker te lijf gaan met radioactieve deeltjes die patiënten ... Wetenschap & onderwijs Thu, 02 Sep 2021, 18:20:29
UMCG-onderzoek naar celveroudering krijgt subsidie Centraal in het onderzoek staan senescente cellen: oudere, vermoeide cellen die niet meer delen, maar ook niet doodgaan UMCG-onderzoeker Marco Demari... Wetenschap & onderwijs Wed, 14 Jul 2021, 12:18:18