De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond

Steeds meer mensen vermijden voedsel nadat zij een lichte allergische reactie hebben gehad. Het gaat hierbij om een milde voedselallergie: kruisallergie. Omdat er een tekort aan allergologen is, duurt het lang voordat deze patiënten gezien kunnen worden op het allergologie-spreekuur. Daarom is het UMCG gestart met het opleiden van diëtisten in de eerste lijn. De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond.

Patiënten die denken dat ze lijden aan voedselallergie kunnen rechtstreeks of na verwijzing van de huisarts bij de diëtisten terecht. Naast de allergie-diëtisten zijn er ook allergologie-spreekuren in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. De nu opgeleide diëtisten zijn werkzaam in de provincie Groningen. Na positieve evaluatie door patiënten zullen ook diëtisten in de provincies Drenthe en Friesland worden opgeleid. 

Kruisallergie
Kruisallergie is een vorm van voedselallergie voor vers fruit, rauwe groente of noten, die voorkomt met bij mensen met hooikoorts. De symptomen zijn redelijk mild en beperken zich tot het gebied van de mond en de keel (jeuk in de mond, gezwollen lippen of dichtzittende keel). Voedselallergie als gevolg van hooikoorts is geen primaire voedselallergie, waarbij je direct allergisch wordt voor voedingsmiddelen en niet via een omweg door het stuifmeel. Bij kruisallergie is het meestal niet nodig om de producten strikt te vermijden. Het is vaak juist beter ze in kleine hoeveelheden of in gekookte vorm te blijven eten vanwege de tolerantie van het afweersysteem. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMCG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Nieuwsberichten/Paginas/umcg-leidt-dietisten-in-eerstelijn-op-voor-behandeling-milde-voedselallergie.aspx
Originele titel: UMCG leidt dietisten in eerste lijn op voor behandeling milde voedselallergie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-10-12

Relevante artikelen ...

Groot landelijk onderzoek naar beroerte De kans op een goed herstel is het grootst als zo snel mogelijk de juiste diagnose kan worden gesteld Een grote groep Nederlandse onderzoekers ontvan... Wetenschap & onderwijs Sun, 27 Nov 2022, 10:46:48
Ontdekking genmutatie die zeer ernstige voedselallergie veroorzaakt Het is voor het eerst dat een dergelijke mutatie is gevonden die deze vorm van allergie veroorzaakt Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een geneti... Wetenschap & onderwijs Fri, 11 Nov 2022, 07:31:30
Hoe malariaparasiet overleeft in muggen ontdekt Malariaparasieten, of specifieker sporozoïeten, wachten in de speekselklieren van de mug totdat deze een mens steekt Onderzoekers van het Leids Unive... Wetenschap & onderwijs Wed, 24 Aug 2022, 11:01:32
Boostervaccinatiestudie tegen COVID-19 door UMCG Hiervoor worden 600 gezonde vrijwilligers tussen de 18 en 85 jaar oud gezocht Het UMCG start samen met TRACER een boostervaccinatiestudie met AKS-452... Wetenschap & onderwijs Tue, 05 Apr 2022, 13:51:09
Onderzoek gestart naar effecten medicinale cannabisolie bij EB-patiënten Het onderzoek richt zich uitsluitend op het ervaren van pijn en niet op blaarvorming Het UMCG is gestart met een onderzoek naar het effect van medici... Wetenschap & onderwijs Tue, 01 Mar 2022, 12:58:27
Op 1 januari start groot landelijk onderzoek naar effecten klimaatverandering op hooikoorts Door de warme herfst en december bloeien de eerste hazelaars en de vroegbloeiende elzen al Hoewel het winter is dient het eerste allergene pollen zic... Wetenschap & onderwijs Wed, 22 Dec 2021, 14:42:18

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com