(advertentie)

De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond

Steeds meer mensen vermijden voedsel nadat zij een lichte allergische reactie hebben gehad. Het gaat hierbij om een milde voedselallergie: kruisallergie. Omdat er een tekort aan allergologen is, duurt het lang voordat deze patiënten gezien kunnen worden op het allergologie-spreekuur. Daarom is het UMCG gestart met het opleiden van diëtisten in de eerste lijn. De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond.

Patiënten die denken dat ze lijden aan voedselallergie kunnen rechtstreeks of na verwijzing van de huisarts bij de diëtisten terecht. Naast de allergie-diëtisten zijn er ook allergologie-spreekuren in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. De nu opgeleide diëtisten zijn werkzaam in de provincie Groningen. Na positieve evaluatie door patiënten zullen ook diëtisten in de provincies Drenthe en Friesland worden opgeleid. 

Kruisallergie
Kruisallergie is een vorm van voedselallergie voor vers fruit, rauwe groente of noten, die voorkomt met bij mensen met hooikoorts. De symptomen zijn redelijk mild en beperken zich tot het gebied van de mond en de keel (jeuk in de mond, gezwollen lippen of dichtzittende keel). Voedselallergie als gevolg van hooikoorts is geen primaire voedselallergie, waarbij je direct allergisch wordt voor voedingsmiddelen en niet via een omweg door het stuifmeel. Bij kruisallergie is het meestal niet nodig om de producten strikt te vermijden. Het is vaak juist beter ze in kleine hoeveelheden of in gekookte vorm te blijven eten vanwege de tolerantie van het afweersysteem. 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : UMCG
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Nieuwsberichten/Paginas/umcg-leidt-dietisten-in-eerstelijn-op-voor-behandeling-milde-voedselallergie.aspx
Originele titel: UMCG leidt dietisten in eerste lijn op voor behandeling milde voedselallergie
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2018-10-12

Relevante artikelen ...

Immuuntherapie samen aangepakt Om deze ontwikkeling verder aan te jagen slaan het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut  en het LUMC de handen ineen Het eigen afw... Wetenschap & onderwijs Sun, 29 Mar 2020, 10:34:52
Subsidie voor onderzoek naar spaghettivormige eiwitten Zij gaan onderzoek doen naar ongestructureerde eiwitten Onderzoekers van het UMCG, de RUG en de TU Delft hebben een subsidie van ongeveer 2,5 miljoen... Wetenschap & onderwijs Wed, 26 Feb 2020, 20:47:50
Subsidie voor beperking hersenschade bij te vroeg geboren babys Ongeveer acht procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren Het Radboudumc neemt deel aan een groot Europees onderzoek naar de behandelin... Wetenschap & onderwijs Mon, 17 Feb 2020, 12:27:00
Online-cursus over gezondheid na de zwangerschap aangeboden De volgers van deze cursus leren hoe zij zichzelf kunnen helpen, maar ook wanneer het beter is om professionele hulp te zoeken van huisarts of verlosk... Wetenschap & onderwijs Mon, 13 Jan 2020, 14:22:11
Hartfalen verergert door tekort aan selenium Seleniumtekort bij hartfalen leidt tot een verminderd uithoudingsvermogen Een tekort aan het micro-nutriënt selenium in het lichaam leidt tot meer er... Wetenschap & onderwijs Mon, 09 Dec 2019, 18:53:18
Nog weinig bekendheid over de Noordzeeziekte Klachten van patiënten worden gebruikt om met behulp van fruitvliegjes meer inzicht in de Noordzeeziekte te krijgen Voor het eerst is aangetoond welk... Wetenschap & onderwijs Mon, 02 Dec 2019, 10:32:24

(advertentie)