Onderzoek is gericht op de behandeling van borstvlieskanker, ook wel asbestkanker of mesothelioom genoemd

De prognose van patiënten met asbestkanker is helaas erg slecht. Promovendus Laurel Schunselaar onderzocht een nieuwe gepersonaliseerde vorm van behandeling met bestaande chemotherapie. De resultaten stemmen voorzichtig positief.

Schunselaar richtte zich in haar onderzoek op de behandeling van borstvlieskanker, ook wel asbestkanker of mesothelioom genoemd. Als de eerste behandeloptie met chemotherapie niet aanslaat of de tumor terugkeert, is momenteel geen standaard tweedelijnsbehandeling voorhanden. “Er zijn heel veel middelen getest, maar geen van allen liet een gunstig effect op de overleving zien”, legt Schunselaar uit.   

Testen in celkweek
Zij gooide het daarom over een andere boeg en ontwikkelde een model voor gepersonaliseerde behandeling. Dat werkt zo: bij patiënten met asbestkanker zit vaak vocht achter de long. In dat vocht zitten tumorcellen. Schunselaar ontwikkelde een methode om die cellen uit het vocht te halen en ze in het laboratorium te laten groeien. Vervolgens kon ze op de celkweek verschillende soorten en combinaties van bestaande chemotherapeutica testen. Als het middel in het kweekbakje aansloeg, werd het aan de patiënt gegeven. 

De eerste resultaten zijn positief. Schunselaar: “We hebben uiteindelijk tien patiënten behandeld met het middel dat het in het kweekbakje het beste deed. Eén patiënt is zelfs twee keer behandeld op deze manier. Bij zeven van de patiënten klopte onze voorspelling. In drie andere gevallen deed de behandeling het zelfs beter dan verwacht. We kunnen patiënten helaas nog niet genezen, maar ik ken wel een patiënt die dankzij onze aanpak weer tijdelijk aan het werk kon.” Uiteraard is tien patiënten nog niet genoeg voor grootschalige toepassing, maar het onderzoek loopt wel door. Momenteel wordt de methode gevalideerd in een fase II-studie genaamd PROOF, die loopt in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

Lees het proefschrift ‘The search for new treatment strategies for malignant pleural mesothelioma’ online.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gepersonaliseerde behandeling biedt perspectief bij asbestkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 17 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!