Door deze innovatie komt alle informatie over de toediening van vocht en medicatie automatisch in het EPD van de patiënt

Ruim 900 ‘slimme’ BBraun Spaceplus infuuspompen sluit het Maasstad Ziekenhuis vanaf woensdag 2 oktober direct aan op het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Door deze innovatie komt alle informatie over de toediening van vocht en medicatie automatisch in het EPD van de patiënt. Het Maasstad Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in de regio Rijnmond met deze ‘slimme’ infuuspompen.

De starttijd, stoptijd, type medicatie en wijzigingen in de loopsnelheid van de pomp worden continu bijgehouden en vastgelegd in het EPD. Dit verbetert de kwaliteit van onze registraties. Zo kunnen zorgverleners door de ‘slimme’ infuuspomp bijvoorbeeld de vochtbalans van een patiënt voortdurend goed monitoren vanuit één centrale plek. Een eventuele wijziging in de toediening kan zo tijdig gedaan worden. Bovendien worden alle handelingen die uitgevoerd worden op de pompen zelf (bij de patiënt) rechtstreeks geregistreerd in het EPD.

Meer tijd voor patiënten
De nieuwe infuuspompen maken de registraties niet alleen nauwkeuriger maar besparen zorgverleners ook veel tijd. Tot nu toe voerden zorgverleners  wijzigingen in de loopsnelheid en dosering van medicatie of vocht handmatig in in het dossier. Die handmatige registratie moest een collega daarna nog controleren. Dit tijdrovende proces wordt nu geautomatiseerd.

Verder zijn de infuuspompen via bluetooth te lokaliseren waardoor altijd in beeld is waar elke pomp zich bevindt en ze dus snel te vinden zijn. Ook dat spaart tijd.

Mathilde, verpleegkundige op de CCU en betrokken bij dit project, zegt:
“Met de nieuwe infuuspompen komt er echt meer tijd vrij die we kunnen besteden aan aandacht voor de patiënt. Daar zijn we heel blij mee, en de patiënt waarschijnlijk ook!”

De koppeling van de infuuspompen met het EPD start op 2 oktober met de 60 pompen van de Coronary Care Unit (CCU oftewel de hartbewaking) Vervolgens gaan ook de andere afdelingen gefaseerd de pompen koppelen. Naar verwachting hebben begin 2025 alle 900 infuuspompen een directe koppeling met het patiëntendossier.

Sander Dekker, bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis:
“De overstap naar deze ‘slimme’ infuuspompen gaat een grote verbeterslag betekenen voor onze patiëntenzorg. De instelling van elke pomp kan precies afgestemd worden op wat een patiënt nodig heeft en elke wijziging wordt automatisch geregistreerd. Technische updates van de 900 pompen kunnen in enkele dagen worden gedaan. Een grote stap voorwaarts op het gebied van patiëntveiligheid en het verminderen van administratieve en technische last.”

Bron: Maasstad Ziekenhuis