TU Delft en het Maasstad Ziekenhuis maakten het eerste medische product ter wereld dat volledig gemaakt is van ziekenhuisafval

Delftse onderzoekers onderzochten samen met het Maasstad Ziekenhuis hoe ze van afval uit operatiekamers nieuwe medische producten kunnen vervaardigen. Het resultaat is de productie van een instrumentenopener. Het is het eerste medische product ter wereld dat volledig gemaakt is van ziekenhuisafval. De wetenschappers van TU Delft en het Maasstad Ziekenhuis leveren hiermee een bijdrage aan de overheidsdoelstelling om in 2030 55% CO2 in de zorg te verminderen.

De ziekenhuiszorg draagt voor 7% bij aan de totale CO2-uitstoot in Nederland. De snelgroeiende afvalhopen van ziekenhuizen worden onder meer veroorzaakt door toenemend gebruik van wegwerpproducten in de afgelopen jaren. Door de verbranding van dit afval stijgt de CO2-uitstoot en worden de kosten van de afvoer hoger. Daarnaast stijgen de kosten van de grondstoffen en neemt de schaarste van deze grondstoffen toe.

Recycling polypropyleen inpakpapier tot medische instrumenten
Onderzoekers Bart van Straten en Tim Horeman van de Delftse onderzoekslijn ‘Sustainable Surgery’ ontwikkelden samen met het Maasstad Ziekenhuis en GreenCycl een methode om van polypropyleen inpakpapier een nieuw product te maken. Polypropyleen inpakpapier wordt gebruikt om medische instrumenten in te pakken en te steriliseren.

Door het inpakpapier om te smelten, is het nu mogelijk om er medische hulpmiddelen van te maken. Een voorbeeld hiervan is de onlangs officieel geregistreerde instrumentenopener. Het ‘blauwe kruisje’ zoals de opener ook wel wordt genoemd, houdt scharnierende instrumenten tijdens het was- en desinfectieproces in een open positie. Dit zorgt voor een betere reiniging en desinfectie van het instrument.

In Nederlandse ziekenhuizen wordt per jaar 1.3 miljoen kilo polypropyleen inpakpapier gebruikt. Dat inpakpapier eindigde tot voor kort op de afvalhoop. Voor dit onderzoek haalde afvalverwerker Renewi het schone inpakpapier in speciale tonnen op, nadat het was gebruikt op de operatiekamer van het Maasstad Ziekenhuis. Daarna werd het omgesmolten.

Doorbraak terugdringen medisch afval
Het is een doorbraak dat het is gelukt om een nieuw medisch hulpmiddel te maken dat op grote schaal kan worden geproduceerd uit het polypropyleen-afval van het ziekenhuis. Hierdoor kan het ziekenhuis de leverancier zijn van de grondstof om nieuwe (medische) hulpmiddelen mee te maken. Hulpmiddelen die het ziekenhuis zelf kan gebruiken.

“Het is fantastisch dat we samen met de wetenschappers van de TU Delft dit resultaat hebben behaald. Een veelbelovende stap op het gebied van het terugdringen van medisch afval,” zegt Peter Langenbach, voorzitter van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis.

Wereldwijde impact
De innovatie biedt mogelijkheden om de schaarste van grondstoffen en het wereldwijde afvalprobleem van ziekenhuizen aan te pakken. Medisch afval is een groeiend probleem. Wereldwijd gebruik van afval als grondstof zal bijdragen aan het verlagen van de milieu-impact op grote schaal en daarmee de klimaatverandering.

Meer informatie
Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal for Cleaner Production


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maasstad Ziekenhuis
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maasstad Ziekenhuis
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: TU Delft en Maasstad Ziekenhuis maken eerste medisch product van ziekenhuisafval
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 16 mrt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!