In 2016 kregen ruim 108.400 Nederlanders de diagnose kanker: 2.500 patiënten meer dan in 2015.
Dit blijkt uit voorlopige cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), die IKNL jaarlijks ter gelegenheid van Wereldkankerdag bekend maakt. Net als in 2014 is huidkanker de meest voorkomende soort: 15.836 exclusief basaalcelcarcinoom, waarvan 8.174 mannen en 7.662 vrouwen. Op de tweede plaats (2015 eerste) komt darmkanker (15.427, waarvan 8.807 mannen en 6.620 vrouwen), gevolgd door borstkanker (14.511 vrouwen en 129 mannen), longkanker (12.168, waarvan 6803 mannen en 5365 vrouwen) en prostaatkanker (11.064).
Stijgend aantal huidkankerpatiënten
De trend in het stijgende aantal patiënten met huidkanker blijft zich voortzetten. De drie belangrijkste vormen van huidkanker in volgorde van frequentie zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Melanoom is van deze vormen potentieel de meest dodelijke, maar het grootste deel van de toename zit ‘gelukkig’ in de groep met een vroeg stadium melanoom. Deze patiënten hebben uitstekende overlevingskansen: na vijf jaar zijn bijna alle patiënten nog in leven.
Ook al lijkt het aantal plaveiselcelcarcinomen van de huid te stabiliseren, het blijft een vorm van huidkanker die een enorm beslag legt op de zorgconsumptie en veel impact heeft op de patiënt. In ruim tweederde van de gevallen gaat het om een tumor in het hoofd-halsgebied, waar behandeling ook belangrijke cosmetische consequenties heeft. Ongeveer driekwart van de patiënten met een plaveiselcelcarcinoom is bovendien ouder dan 70 jaar: dat brengt ook een specifieke behoefte aan zorg met zich mee.
Basaalcelcarcinoom wordt niet meegenomen in het totaal aan patiënten met kanker maar komt het vaakst voor. Rond 40.000 nieuwe patiënten worden jaarlijks geconfronteerd met een tumor die langzaam groeit, vrijwel nooit uitzaait en waaraan maar heel weinig mensen overlijden.
Stijgende en dalende cijfers
De verschillen in incidentie tussen de soorten kanker zijn groot, bij de meeste soorten is sprake van een gestage groei. Bij sommige soorten kanker (bijvoorbeeld darmkanker sinds 2014) kan dat deels komen doordat ze eerder ontdekt worden dan enkele jaren geleden. Maar bij andere, zoals huidkanker, is er een daadwerkelijke stijging in het vóórkomen. Een stijging kan ook worden verklaard door verschillen in registratie. Interpretatie van de cijfers is daarom van belang.
Via www.cijfersoverkanker.nl heeft iedereen vrij toegang tot de kerncijfers uit de NKR: incidentie-, sterfte- en overlevingscijfers naar lokalisatie, geslacht, leeftijd en stadium. De database, beheerd door IKNL, wordt onder meer gebruikt voor epidemiologisch onderzoek, klinische studies en voor onderzoek naar de kwaliteit van zorg.
Wereldkankerdag met thema 'naasten'
Ter gelegenheid van Wereldkankerdag op 4 februari 2017 slaan de organisaties in Nederland die zich bezighouden met kanker voor het derde jaar op rij de handen ineen om gezamenlijk aandacht te vragen voor kanker. Op de gezamenlijke website www.wereldkankerdag.nl staat meer informatie over en een overzichtelijke landkaart van de activiteiten.