Deze nieuwe vorm van hersenstimulatie past zich automatisch aan op de hersenactiviteit van de patiënt

In het Hersen+Zenuw Centrum van het Maastricht UMC+ is onlangs voor het eerst een patiënt met de ziekte van Parkinson behandeld met adaptieve deep brain stimulation (aDBS). Deze nieuwe vorm van hersenstimulatie past zich automatisch aan op de hersenactiviteit van de patiënt. Het doel is om klachten zoals beven, stijfheid en trage of overtollige bewegingen nog beter te onderdrukken.

Bij diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation; DBS) worden kleine elektroden in de hersenen geplaatst. Die geven elektrische signalen af die bepaalde hersengebieden stimuleren en zo de symptomen van Parkinson helpen verminderen. DBS wordt al ruim 25 jaar toegepast in het Maastricht UMC+ en heeft bij veel patiënten geleid tot een betere kwaliteit van leven. Adaptieve DBS is de nieuwste ontwikkeling op dit gebied.

Slimme stimulatie op maat
Waar de traditionele DBS continu signalen afgeeft, werkt adaptieve DBS ‘slimmer’: het systeem meet voortdurend de hersenactiviteit en past de stimulatie daar automatisch op aan. Neuroloog en klinisch neurofysioloog Mark Janssen vergelijkt het met een thermostaat: “Als de temperatuur zakt, gaat de verwarming aan. Is het warm genoeg, dan schakelt hij weer uit. Zo werkt het ook bij adaptieve DBS: als er te veel hersensignalen worden gemeten, past het systeem de stroomsterkte aan.” 

Minder klachten, minder bijwerkingen
Onderzoek heeft laten zien dat adaptieve DBS veilig is. De verwachting is dat patiënten deze slimme hersenstimulatie leidt tot een betere onderdrukking van symptomen en minder bijwerkingen. De komende tijd onderzoekt het Maastricht UMC+ voor welke klachten deze behandeling van meerwaarde is en de effecten van deze techniek op de langere termijn. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met het HaGaZiekenhuis/Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC.

Behandeling op drie plekken in Nederland
De behandeling wordt alleen toegepast bij een patiënten die aan specifieke voorwaarden voldoen. Maastricht is één van de drie ziekenhuizen in Nederland waar adaptieve DBS op dit moment wordt aangeboden.

Bron: Maastricht UMC+